Witam, kończę 3 kl. gminzajum i mam dylemat, wybrać technikum informatyczne (4 lata) czy liceum (3 lata)?
Na technikum bedzie mniej wiecej to
Technik informatyk
Kwalifikacje:
** E12- montaż i eksploatacje komputerów osobistych oraz urządzeń peryferyjnych
Rozszerzenia: matematyka, informatyka
Nauka trwa 4 lata kończy się egzaminem maturalnym oraz uzyskaniem dyplomu technika informatyk potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – Technik informatyk.
Absolwent technikum informatycznego będą przygotowani do wykonywania następujących zadań zawodowych:
montowania oraz eksploatacji komputera i urządzeń peryferyjnych;
projektowania i wykonywania lokalnych sieci komputerowych, administrowania tymi sieciami;
projektowania baz danych i administrowania bazami danych;
tworzenia stron www i aplikacji internetowych, administrowania tymi stronami i aplikacjami.
A w liceum to bym poszedł w kierunku mat-fiz-inf
Doradźcie co mam wybrać, co bedzie lesze m.in. do zdobycia lepiej płatnej pracy, gdzie więcej się nauczę o programowaniu itp.
A i przed wszystkim co będzie wymagane na tych zajęciach (java, .dll) **
Sama byłam w technikum inf. i średnio mi się podobało w drugiej klasie przeniosłam się do normalnego liceum.
Powiem tak: jeżeli ta szkoła ma pieniądze i stać ją na porządne programy komputerowe - to idź może ci się spodoba ale musisz również pamiętać że informatycy to samouki. Nie wystarczą same książki - musisz być non stop w temacie, nowe karty graficzne, systemy, udogodnienia, programy.
Programowanie, Urządzenia techniki Komputerowej, Grafika i Multimedia, Systemy operacje i Systemy Komputerowe, Oprogramowanie biurowe, Technika Inf.
To cię czeka. W 2 klasie będziesz siedzieć w szkole non stop i dużo musiała się uczyć
W technikum informatycznym mam zaawansowaną matmę. Nie ma prawie polskiego, ale jest dużo informatyk. Trzeba cały czas siedzieć w książkach, to może zdemotywować.
Skąd jesteś? Wszystko zależy od Poziomu Techniku/Liceum w okolicy. Ja chodzę do Technikum na profil Teleinformatyk i sobie bardzo chwale
Szkoda że ten informatyk ma Mat-Inf rozszerzenie znacznie lepiej gdyby było mat-fiz. Bo z tego co wiem od starszych kolegów przynajmniej nie ma potem problemów na studiach.
Nie marnuj roku w technikum idź do liceum szybciej zaczniesz studia a po studiach nie ma to wielkiego znaczenia czy chodziłeś do tech czy lic…
podstawowe pytanie jest to czy chcesz iść na studia czy nie… jeżeli nie to technikum bo wychodzisz z papierem zawodowym (oczywiście możesz też iść na studia po technikum) ale jesteś rok do tyłu a im szybciej skończysz studia tym szybciej przyjdzie chęć dalszego rozwoju a na to będziesz miał już rok więcej
Po twojej wypowiedxi wnioskuję, że jesteś w liceum, bo chwalisz. W technikum zdobędziesz praktyki, darmowego windowsa ( zależy od uczelni) i będziesz na wyższym poziomie niż liceum. Nie będą miały zmaczenia studia, ale umiejętności.
już dawno skończyłem szkołę ale byłem w technikum i (żałuje) szkoda czasu uczyć się dłużej… skoro wybierasz się na studia… nazwałbym to optymalizacją czasu a zrobi jak uważa:)
Ktoś napisał ze jestem w liceum, nie jestem w gimn. jbc.
Technikum do którego chce iść ma około 130 miejsce w rankingu (Polska)
A liceum około 300 miejsce…
I powiedzmy że idę na studia (inżynier, może mgr) i co bardziej się opłaca pójść do lepszego (względem rankingu) technikum (4l) + studia czy liceum (3l)+ studia? 1 rok wczesnej i “gorsza” szkoła
Ma to jakieś znaczenie ze szkoła jest lepsza o ponad 150 miejsc rankingu?
Jakie wymagania są potrzebne żeby dostać się na studia informatyczne (w Lublinie)
A czego to ranking? Wyników z matury? EWD? Jaką opinię mają obie szkoły?
Patrząc po tym co wkleiłeś, programowania w tym technikum się raczej nie nauczysz. Choć to dość specyficzna dziedzina i jeśli ktoś faktycznie zostaje programistą, to z reguły nie dzięki szkole, tylko dzięki temu, że sam się tym zainteresował i nauczył. W liceum niby programowanie w programie nauczania jest, ale… tak jak mówię, niby. Sam byłem w liceum w mat-infie i najbardziej ambitnym elementem było wykorzystanie prostych tablic. Natomiast na pewno programowanie możesz spotkać na studiach - na informatyce, jak i na kierunkach takich jak np. elektrotnika i telekomunikacja.
A chcąc iść na studia, lepszym rozszerzeniem niż mat-inf będzie mat-fiz. Jeśli do wyboru masz tylko mat-fiz-inf - to na pewno lepsza opcja (pod kątem studiów) niż mat-inf. Jak zdasz fizykę (rozszerzoną), masz większe pole manewru jeśli chodzi o wybór uczelni (wszelkie polibudy). Rozszerzonej informatyki niektóre uczelnie w ogóle nie uznają (nawet na kierunek informatyka), no i wątpię by ktokolwiek cię w szkole rzeczywiście do niej przygotował.
Ważny jest poziom Matmy w tych obu szkołach, popytaj starszych kolegów, posprawdzaj wyniki matury z matematyki. Plus technikum jest taki, że oprócz samej wiedzy teoretycznej z Fizyki,Matmy itd. Zdobędziesz trochę wiedzy praktycznej.
Co musisz umieć, Matematykę i Fizykę z gimnazjum, więcej Ci chyba nie potrzeba
Sam też kierowałem się rankingiem perspektyw, no ale miałem wybór między 2 szkołą w Polsce, a szkołą która nie łapała się w top 500, więc domyślasz się co wybrałem :D