Licznik we flashu (odliczacz?)


(Dagets) #1

Witam.

Wspomnę, że szukałem na forum podobnego tematu ale wyskoczyła masa liczników stron.. ale nie o to mi chodzi.

Czy ktoś wie, gdzie znajde tutorial jak zrobić takid "odliczacz"?

http://vda.pl/flash/licznik.swf

Nie chodzi mi aby był aż tak dokładny, tylko o standardową funkcję odliczania.


(Anddezr+Dobreprogramy Pl) #2

Proszę: http://www.republicofcode.com/tutorials/flash/video/countdown.php

http://www.brandspankingnew.net/archive/2005/06/flashactionscri.html

http://www.kirupa.com/developer/mx/countdown.htm

Na przyszłość google.pl+ np. http://www.ling.pl


(Blotny) #3

http://www.republicofcode.com/tutorials ... ntdown.php

Ten testowałem, fajnie działa, robiłem, tylko nie AS3, a AS2.


(Dagets) #4

Dzięki :smiley:

Szukałem na google, ale nie umiałem zbytnio określić takowego "odliczacza" :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam :wink:

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 0:11 --

Żeby nie zakładać nowego tematu mam oto taki skrypt

this.onEnterFrame = function() {


	var today:Date = new Date();

	var currentYear = today.getFullYear();

	var cuurentTime = today.getTime();


	var targetDate:Date = new Date(2009,06,05);

	var targetTime = targetDate.getTime();


	var TimeLeft = targetTime - currentTime;


	var sec = Math.floor(timeLeft/1000);

	var min = Math.floor(sec/60);

	var hrs = Math.floor(min/60);

	var days = Math.floor(hrs/24);

	sec = string(sec % 60);

	if (sec.length < 2) {

		sec = "0" + sec;

	}

	min = string(min % 60);

	if (min.length < 2) {

		min = "0" + min;

	}

	hrs = string(hrs % 24);

	if (hrs.length < 2) {

		hrs = "0" + hrs;

	}

	days = string(days);


	var counter:String = days + ":" + hrs + ":" + min + ":" + sec;

	time_txt.text = counter;

}

Wszystko pięknie, ale po zapisaniu zamiast liczb widać "NaN:NaN:NaN:NaN"

Jest na to jakaś rada?


(Blotny) #5

Podałbym swój kod, ale nie mogę znaleźć :/.

A czy to na pewno jest Action Script2? A NaN oznacza Not a Number. Hmm, a tam w tym kursie trzeba było coś w dolnym panelu zrobić/przestawić. Zrobiłeś?


(Dagets) #6

Zrobiłem wszystko krok po kroku :stuck_out_tongue: nie wiem co jest nie tak.. dzisiaj wieczorem nad tym posiedzę, może coś się uda zdziałać... :smiley:

-- Dodane 27.02.2009 (Pt) 15:23 --

Odświeżam, bo sprawa jest pilna... :stuck_out_tongue:

-- Dodane 27.02.2009 (Pt) 19:56 --

Zrobiłem w programie SWiSH Max (nieco inny skrypt) i działa jak należy :wink: