Liczniki i aplet


(Mateusz Dudzik) #1

chodzi mi o liczniki odzwiedzin, osob online i sciagniec. bardzo chcialbym je zrobic sam i najlepiej zeby dalo sie to zrobic w JavaScripcie. a drugi problem mam z apletem. nie umiem zrobic zeby pliczek tekstowy zapisywal sie na serwerze. oto link do tego formularza. prosze o pomoc.


(system) #2

Żadnego z tych liczników nie zrobisz w Javie, bo Java działa po stronie usera, a nie serwera...

A co do formularza... ustawiłeś CHMODy?


(system) #3

licznik odwiedzin i licznik ściągnięc da się zrobić w JS i to w ogóle nie jest aż takie ciężkie - wystarczy wykorzystać obiekt Scripting.FileSystemObject , chociaż wątpie, by ten obiekt był obsługiwany przez serwer, zwłaszcza jeśli jest on darmowy.


(Cudny) #4

A ja nie rozumiem czemu to musi byc w JS ??

php nie jest az taki ciezki !!

dajesz warunek (albo i nie bo mozesz na osobnym skrypcie wsadzic do bazy czy do pliku i dac header(); do index'u) no i wsadzasz do bazy ip, itp. albo najprosciej dajesz $i+=1; do pliku.

Cala filozofia - 1 dzien czytania !!

pzdr


(system) #5

Równie prosto można to napisać w JS przy wykorzystaniu Scripting.FileSystemObject :stuck_out_tongue:


(Cudny) #6

Jak kto woli - ja tam nie korzystam z JS chyba ze wymaga tego sytuacja (tylko dla polepszenia atrakcyjnosci wizualnej strony). Jak juz sie robi strone to jakis jezyk programowania powinno sie znac. Ja umiem php i radze sobie nie zle w JAVA, ale korzystam przewaznie z php bo szybciej sie w nim pisze.

A co do JavaScript - jest zbyt ubogi zeby wszystko w nim zrobic - MOJE ZDANIE jest takie ze php sie do tego nada najlepiej - mysle ze sie z tym zgodzisz ;]

pzdr


(system) #7

pewnie że się nada, może nawet i najlepiej, ale tu chodziło o JS - wiec ja pisalem o JS :stuck_out_tongue:

JS jest bardzo bardzo przydatne i nie znanie tego języka jest wielkim minusem dla webmastera, gdyż jest to jedyny w swoim rodzaju język programowy (nie da się go zastąpić PHP ASP czy czymś innym)


(Li0n) #8

Liczniki osob online i inne


(Mateusz Dudzik) #9

to jest serwer na neostradzie. a moglbys cos wiecej o tym wykorzystaniu Scripting.FileSystemObject. ale by zrobic cos w php potrzebuje srodowiska php ??


(Airborn) #10

skoro serwer jest na neostradzie to zapomnij o php :wink:


(Mateusz Dudzik) #11

no to teraz jak nie php to pozostaje JS wiec prosze o pomoc kamil_b17. jak trzeba to zrobic z wykorzystaniem Scripting.FileSystemObject :slight_smile:


(system) #12

poszukaj sobie na Google jak i co się robi za pomocą tego obiektu, bo mi się nie chce tłumaczyć.

LINK