Mam 4 rok laptopa i wypada, by pozbyć się śmieci =D>
Spotykam się jednak z twierdzeniem, że zamiast czyścić krok po kroku zrobić lepiej jest reinstalację systemu #-o
Jak to więc wygląda z punktu widzenia specjalistów by na dobre wyszło i mnie i mojemu Toshi-emu ? Jak często można reinstalować system (wszak za jakiś czas znów stanę przed takim samym dylematem ?
W czasopismach komputerowych pełno masz programów, do optymalizacji systemu, defragmentacji dysku itd. Ja nie polecam reinstalacji systemu. Używam Windowsa tak długo, aż sam padnie
PS. Zamiast CCleanera, można użyć programu Odkurzacz. Ja używam tych dwóch
Polecam odkurzacz wszystkie moduły uruchomić jeśli XP to usunie kopie plików po aktualizacjach
jeśli to jest laptop to masz system oem więc z numerem jest trochę zabawy
musisz odczytać numer z już zainstalowanego systemu, i podczas instalacji go wprowadzić ale może go nie przyjąć więc trzeba dać inny działający numer a później po instalacji podmienić go z powrotem
toshiko wiesz, zależy ile system ma. Jeżeli ma ponad rok, to ja bym się nie zastanawiał i zrobiłbym reinstall, natomiast jeżeli jest młodszy, to sugeruję zainstalować TuneUp Utilities 2011, skorzystać ze wszystkich narzędzi z zakładki optymalizacja systemu, do tego okrojenie autostartu+dodatkowo czyszczenie programem odkurzacz i Windows powinien dostać z powrotem kopa. Ja kiedyś właśnie dostałem komputer z takim systemem, który tak zamulał, że nim się Windows załadował, to można było sobie herbatę, albo kawę zrobić. Zainstalowałem właśnie wspomiany wyżej program, wywaliłem programy z autorunu, przeczyściłem c: programem odkurzacz system dostał takiego kopa, że pojawiał się ekran logowania i po około 5 sekundach od wklepania hasła już pojawiał się pulpit i co prawda coś tam jeszcze się ładowało, ale można było już pracować, natomiast wcześniej to nie było możliwe, ponieważ uruchamianie programów kończyło się jeszcze większym zamuleniem, a nawet kilku minutowym freezem, tak więc trzeba było czekać, aż sobie wszystko załaduje i dopiero można było cokolwiek uruchomić…