Linia telefoniczna w kilku pomieszczeniach - dostęp do internetu

Witam

Robię remont i chciałbym mieć gniazdko telefoniczne internetu w kilku pomieszczeniach do których podłącze router.

Czy jest możliwość podprowadzenia kabla telefonicznego do kilku pomieszczeń i połączenie się do jednego lącza (numeru telefonu) np. dwóch routerów jednocześnie?

Nie chcę robić jednego routera centralnego ponieważ jest z tym więcej zabawy i musiał by być zawsze podłączony.

… z dwoma routerami to dopiero będziesz miał zabawę…

Skoro robisz remont, to może lepiej jednak rozważ zrobienie tego po ludzku: kabel tel. -> modem (względnie router z modemem) -> (ew. dodatkowy switch) -> gniazdka RJ w pomieszczeniach jako zakonczenia sieci przewodowej

I w takim układzie - możesz sobie podłączać urządenia po kablu, a jak cię najdzie to możesz w punkty końcowe wpiąć Acces Pointy i mieć idealny zasięg WiFi.

Co do podłączenia dwóch modemów - to na pewno nie w tym samym czasie (jednocześnie).

Tak jak napisał poprzednik. Żaden usługodawca nie da ci internetu dwukrotnie na jednym łączu. Oznacza to że musiałbyś się bawić we włączanie i wyłączanie który router w danej chwili ma działać a który nie. - masakra.

Czy może to wyglądać tak? Chodzi mi najbardziej o to czy od jednego gniazda RJ45 w routerze mogę rozdzielić kabel na 2-3 pomieszczenia? W routerze mam tylko 2 wejścia.

rj45.png

Co rozumiesz pod pojęciem zwykły rozdzielacz?? Kabla sieciowego RJ45 nie rozdzielisz tak jak prąd w rozetce. Do tego służy Switch. Jeżeli twój Router ma tylko 2 wyjścia (dość dziwne) to za nim postaw switch tyle portowy ile chcesz mieć końcówek do komputerów. Twój rysunek sugeruje 2 switche - ja wolałbym tego nie komplikować tylko postawić jeden w optymalnym miejscu.

.

Dwa wejscia w routerze to akurat nic dziwnego, nawet jedno to nic niezwykłego, co innego w switchu tu już rzadziej.

Uzyj zamiast kabla telefonicznego skretki z wtykiem RJ-45, rodzielaze nie zadziałają, tzn mogą zadziałać ale bedzie to straszna uryna kabel jest tani jak barszcz.

Stawiasz sobie router-switch i ze switcha cigniesz kable do poszczegónych gniazdek. Jak masz linie telefoniczna to pewnie jakis inernet ADSL lub VDSL, jak wykupisz sobie dodatkowa usługę dostarczania internetu otrzymasz kolejny login i hasło nic nie stoi na przeszkodzie dac kolejny routerek z modemem, tylko po co jak mozna miec wszystko w jednym :slight_smile:

Gniazdek telefonicznych możesz sobie mieć ile chcesz, ale do tej samej linii podłaczysz tylko jednen modem/router. Jak robisz remont, pociągnij kable do każdego pomieszczenia i tam porób sobie gniazdka dla RJ-45. Tam gdzie masz linię telefoniczną (gniazdko) możesz zrobić pomieszczenie skupiające wszystkie kable, które połączysz krosownicą. Następnie do krosownicy wpinasz kable, które idą do routera i/lub przełacznika. Pamiętaj, że kabel sieciowy nie może być dłuższy, niż 100m, w przeciwnym razie będziesz musiał po drodze postawić dodatkowy przełącznik.

I od razu polecam zainwestować w porządką skrętkę szóstej kategorii z jak najlepszym oplotem/zabezpieczeniem, najlepiej w jakimś peszlu, czy czymś. Pewnie nie będziesz planował remontu za 4-5 lat, a prędkości przesyłu wówczas znacznie wzrosną (tak jak zapotrzebowanie).