Jestem właścicielem dużego forum wielotematycznego. Zastanawia mnie jak to jest z wstawianiem różnych gier, filmów itp. Rozmawiałem ze znajomym który prowadzi jeszcze większe forum od mojego i powiedział że to nie warez tylko linkowanie. Jeśli policja miała by coś do kogoś to tylko do firmy na której serwerach jest pirat (rapidshare, megaupload, speedyshere itd.). Czy to prawda? Forum mam na hostingu unixstorm.org (oni serwery mają w firmie ATM).
Warez to serwery gdzie są wspomniane pliki. Dla swojego lepszego samopoczucia radziłbym dać odpowiedni zapis, że nie odpowiadasz za umieszczone wiadomości (chyba, że chcesz być ciągany do sądu jak jednemu politykowi nie spodobało się wiadomości na stronie pisane przez użytkowników). Radziłbym także zapisywać logi (jakby policja zrobiła nalot - będziesz kryty).
Tak poza tym plik torrent również nie zawiera programu/muzyki/filmów etc. tylko informacje dla klienta potrzebne do pobrania określonego programu. Więc teoretycznie sam plik torrent nie może być piracki.