Linksys WAG120N oraz Thomson TCM420 - jak podłączyć?


(Mychakamil) #1

Witam, mam taki problem:

Posiadam router Linksys cisco WAG120N ADSL2+ , przez który łączyłem się z internetem z Neostrady, gdy skończyła mi się umowa z TP, wziąłem jako dostawcę Vectre (kablówkę). Dostałem od nich modem Thomson TCM420 i tu się zaczynają schodki... Czy da się jakoś podłączyć ten oto modem do tego routera, tak aby było wifi. W routerze Linksysa wejście WAN to rj11, a wyjście modemu to rj45. Próbowałem podłączyć modem do routera przez LAN (RJ45), wyłączyłem w routerze DHCP, i coś tam jeszcze pokopałem... i raz mi się udało... tz. miałem internet na laptopie prez kabelek, lecz przez wifi nie ;/ , a właśnie o to mi chodzi ... Po kolejnych próbach zmian konfiguracji nie działa już nic ... Proszę o pomoc, jak to skonfigurować. P.S. : gdy wepnę kabelek bezpośrednio z modemu do laptopa to wszystko działa... Dzięki z góry za pomoc :slight_smile:


#2

mychakamil , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Bor1904) #3

Na wstępie router jako router jest nie do wykorzystania w tej sieci. Proponuje sprzedać ten a kupić właściwy tzn taki który ma WAN RJ-45.

W tym urządzeniu możesz wykorzystać AP podłączając się do switcha w routerze tak jak to poczyniłeś. Wył serwer DHCP bo Ci bedzie wciskał IP z niewłaściwej puli. Na koniec kwestia zabezpieczenia wi-fi i restart modemu. Po tych zabiegach w teorii powinien działać jeden komputer na jednej karcie sieciowej.

(jeżeli coś pominąłem niech ktoś dopisze braki)

pzdr


(Mychakamil) #4

Zrobiłem tak jak kazałeś ... ale niestety nie działa.... pisze brak dostępu do internetu... - próbowałem kilka razy ... ;/


(Bor1904) #5

To jeszcze jedna istotna rzecz. Czy zupełnie przypadkiem vestra nie uwierzytelnia po adresach MAC ?

Nie podawałeś im MACa albo oni nie sprawdzali czegoś ?

masz innego kompa/lapka ze zwykłą sieciówką żeby podłączyć pod modem i sprawdzić połączenia ?

pzdr


(Mychakamil) #6

Wątpie aby Vectra uwierzytelniała po adresach MAC , ponieważ nic nie podawałem anie nie sprawdzali... (a 2 kompa niestety nie mam)

Ale gdy idę do cioci z moim laptopem i się podłączam pod jej modem to net śmiga (a ma też neta z Vectry)... czyli MAC odpada .... ;/


(Bor1904) #7

To chyba "zdalnie" nie pomogę. Jednak dalej uważam, że musi się dać ;p

powodzenia


(Mychakamil) #8

Dzięki :slight_smile: będę nadal próbował .... dam znać jak rozwiąże problem :slight_smile: pozdro