Dostałem router Linksys WRT54GC już jakiś czas temu i niestety nie pamiętam danych logowania bo od momentu instalacji nie było potrzeby ingerencji. Od pewnego czasu mam podejrzenie że ktoś bez mojej świadomości mógł się podpiąć pod moje wifi i chciałbym zmienić hasło. Problem jest w tym że na routerze zainstalowany jest RouterOS v6.19 i został tak skonfigurowany że jedno z jego wyjść pełni rolę wejścia (nie mam internetu dostarczanego przez ADSL). Szukałem w wujku google informacji o sposobie przywracania/zmiany hasła jednak w moim przypadku to raczej nie zadziała, próbowałem również złamać hasło (zakładając że login to: admin, czego nie jestem pewien) jednak moje próby oparte o internetowe poradniki, w tym temacie nie poskutkowały.
Mogę również zresetować router jednak nie wiem jaki to będzie miało wpływ i nie chcę ryzykować bo nie mam innego. Przypuszczam że po resecie i powrocie do ustawień domyślnych stracę dostęp do internetu gdyż były jakieś zmiany w ustawieniach których nie mógłbym potem odtworzyć.
Ktoś poradzi jak router ustawić po resecie lub jakieś inne wyjście ?
Jeśli nie ustawiałeś hasła, to domyślnie użytkownik admin bez hasła. Jak komunikujesz się z routerem? Przez Winbox, przeglądarkę, ssh?
Jeśli RouterOS jest kompatybilny ze sprzętem, to reset nie powinien go uszkodzić, choć i Mikrotik potrafi się dziwnie zachowywać po resecie, więc ryzyko lekkie jest, ale nawet jeśli router nie wstanie, pewnie będzie go można bez problemu flashować.
@Jurek1200 nie pomyliły Ci się nazwy? Na Linksysie nie ma możliwości, aby był tam RouterOS, gdyż jest to system dla routerów z firmy RouterBoard (MikroTik) i na komputery x86.