Linksys WRT54GC, RouterOS v6.19 zapomniane dane logowania

Witam

Dostałem router Linksys WRT54GC już jakiś czas temu i niestety nie pamiętam danych logowania bo od momentu instalacji nie było potrzeby ingerencji. Od pewnego czasu mam podejrzenie że ktoś bez mojej świadomości mógł się podpiąć pod moje wifi i chciałbym zmienić hasło. Problem jest w tym że na routerze zainstalowany jest RouterOS v6.19 i został tak skonfigurowany że jedno z jego wyjść pełni rolę wejścia (nie mam internetu dostarczanego przez ADSL). Szukałem w wujku google informacji o sposobie przywracania/zmiany hasła jednak w moim przypadku to raczej nie zadziała, próbowałem również złamać hasło (zakładając że login to: admin, czego nie jestem pewien) jednak moje próby oparte o internetowe poradniki, w tym temacie nie poskutkowały.

Mogę również zresetować router jednak nie wiem jaki to będzie miało wpływ i nie chcę ryzykować bo nie mam innego. Przypuszczam że po resecie i powrocie do ustawień domyślnych stracę dostęp do internetu gdyż były jakieś zmiany w ustawieniach których nie mógłbym potem odtworzyć.

Ktoś poradzi jak router ustawić po resecie lub jakieś inne wyjście ?

Jeśli nie ustawiałeś hasła, to domyślnie użytkownik admin bez hasła. Jak komunikujesz się z routerem? Przez Winbox, przeglądarkę, ssh?

Jeśli RouterOS jest kompatybilny ze sprzętem, to reset nie powinien go uszkodzić, choć i Mikrotik potrafi się dziwnie zachowywać po resecie, więc ryzyko lekkie jest, ale nawet jeśli router nie wstanie, pewnie będzie go można bez problemu flashować.

Po resecie mogę Ci pomóc go skonfigurować.

Próbowałem lecz nie działa.

Obecnie przez przeglądarkę

Dostałem router już z zmienionym oprogramowaniem, nie chcę niczego robić pochopnie bo nie mam innego.

Byłbym wdzięczny.

@Jurek1200 nie pomyliły Ci się nazwy? Na Linksysie nie ma możliwości, aby był tam RouterOS, gdyż jest to system dla routerów z firmy RouterBoard (MikroTik) i na komputery x86.

Nie pomyliłem się, nie wiem jak to zostało zrobione ale jest tak jak pisałem wyżej.