O ile temat dziwny, o tyle chodzi mi o fakt, aby linuks nie był podobny do Windowsa…
Mint’a miałem i wygląda jak Windows - odpada.
Kubuntu, Ubuntu… ojej. Co najlepsze, co nie wysypie się po aktualizacji i nie przypomina Windowsa ?
O ile temat dziwny, o tyle chodzi mi o fakt, aby linuks nie był podobny do Windowsa…
Mint’a miałem i wygląda jak Windows - odpada.
Kubuntu, Ubuntu… ojej. Co najlepsze, co nie wysypie się po aktualizacji i nie przypomina Windowsa ?
Manjaro Xfce. Używam w robocie codziennie, prawie od roku, nie mam z tą dystrybucją żadnych kłopotów. Szybka, stabilna, regularnie aktualizowana, w połączeniu z repo AUR wymiata pod względem dostępnego oprogramowania.
Tu co prawda mój domowy Sparky, ale motyw pulpitu ten sam:
Widać że pojęcie o Linuksie masz zerowe. To nie Linux jest podobny do Windowsa, tylko środowiska graficzne. Zainstaluj to co Ci się podoba, najlepiej bez iksów, to na pewno nie będzie podobne do Windowsa.
Manjaro Cinnamon lub Xfce ja używam Cinnamona bo najlepiej mi pasuje lecz Xfce te jest świetny.
Dokładnie tak jak @freshmeat napisał, to środowisko graficzne zazwyczaj imituje to z Windowsa. Jeśli używasz domyślnego środowiska dla dystrybucji to się nie dziw, że większość jest podobna do siebie.
To raczej Windows imituje linuksowe DE. Patrz Windows 7, wyglądał jak KDE4.
Na YT jest nawet filmik jak 2 gości wkręca ludzi, że system z KDE4 to nowy Windows 7.
Chcesz potestować różne środowiska to pobierz LinuxAIO https://sourceforge.net/projects/linuxaio/files/ - posiada 7 pulpitów
lub Hybryde linux https://linuxiarze.pl/download_hybryde/ - posiada 10 pulpitów
Zobaczyć jak wyglądają różne środowiska można bez potrzeby ściągania czegokolwiek: https://distrotest.net/Debian
A odnośnie Hybryde linux to za wiele tam nie zobaczy bo to zostało wydane w 2013 roku, a od tego czasu sporo się zmieniło w temacie środowisk graficznych.
Co takiego jest w Sparky, że proponujesz tę dystrybucję? Jest mało popularna, w czym jest lepsza od Manjaro, Minta i innych czołowych dystrybucji?
Sparky jest polską dystrybucją bazującą na Debianie, jest wspierana na linuxiarze.pl.
Dokładnie tak, lokalny patriotyzm
Przekonywujące! Poczytam, bo nic więcej mi nie chcecie o niej napisać
Którą wersję polecacie i której używacie - Stable czy Rolling? Zamówiłem już grafikę Nvidia więc mogę się szykować do instalacji pingwina :).
Czy nie ma problemu ze zmianą domyślnego środowiska graficznego na KDE? Widzę że mały wybór wersji Sparky dla różnych GUI.
Który to Sparky Linux jest z 25 pulpitami tak jak na Twoim zdjęciu wyżej?
Sparky 5 na pewno (z takiego piszę). “Czwórka” pewnie też tak ma, w końcu obie wersje korzystają z tych samych narzędzi.
/mam pytanie, bo słyszałem że w sparky trzeba na sztywno ustawiać kartę Nvidii, czy jest to prawda czy jednak po zainstalowaniu sterowników nie trzeba nic kombinować?
Co to znaczy na sztywno?
że sam nie przełącza się na kartę Nvidii po zainstalowaniu sterowników, owszem przeczytałem recenzję tego linuxa i tam był wspomniany wyżej wymieniony problem, ale jednak może coś się zmieniło.
Nie wiem jak jest w Sparky, w moim Gentoo domyślnie korzysta z karty Nvidia.