Linux 1080p a dpi

Kurcze, nie spodziewałem się że na KDE jest tak słabo ze skalowaniem, jak zwiększe tą skale do np. 1,5 to znowu pojawiają się artefakty np. w konsoli. Fullhd już jakiś czas jest na rynku a nawet na Windows są problemy z niektórymi aplikacjami i elementami systemu (tak wiem, że HighDPI na laptopach to kretyznim taki sam jak 3d, no ale chciałem mieć high-endowego lapka, a mało jest wśród nich z niższą rozdziałką).

Jak sytuacja wygląda pod Gnome? Największa dla mnie bolączką są małe czcionki na stronach i ogólnie strony są małe w Fx i Google. Ustawienia np. z wiki Archa nie dają zadowolającego rezultatu.

Korzysta ktoś z was z powodzeniem z FHD na 15 calach? Nie chce mi się testować każdego ze środowisk, wydaje mi się, że pod Gnome może być lepiej.

1 polubienie

Używałem bez skalowania, lubię widzieć dużo, mam dobry wzrok.

Ewentualnie zmień DPI w ustawieniach w Czcionki.

GPU zainstalowane? Możesz zapodać screeny?

Niestety chwilowo siedzę na Windowsie (gdzie też szału nie ma, choć jest lepiej) bo chciałem porównać a wcześniej miałem tylko Kubuntu. GPU wspierane out of the box, DPI w Plasma zmienia się automatycznie podczas zwiększenia skalowania z tego co pamiętam. Poza tym np. Fx nie reaguje na zmiany, pewnie dlatego, że korzysta z GTK.

Stąd też interesuje mnie to jak syt. wygląda w Gnome.

No niestety jeżeli chodzi o skalowanie, to zarówno Windows jak i GNU/Linuks mają z tym spore problemy, choć na Windows i tak jest lepiej. Co do Linuksa, to podejrzewam, że GNOME, nie przejdzie. Możesz także spróbować porad z Wiki Archa: https://wiki.archlinux.org/index.php/HiDPI

Możesz się tylko cieszyć, że nie zakupiłeś czegoś z faktycznym HiDPI (np. 2880×1620[px] na 15 calach).

Pamięć zawodna jest ;-<
W KDE możesz ustawić sobie stałe DPI
A Firefox reaguje na zmiany.

Używam FHD na 15,6" bez skalowania. Na laptopach z takim samym ekranem, ale rozdziałką 1366x768 wszystko wydaje mi strasznie wielkie.

Ok spróbuje z ustawieniem 125% skalowanie i 120 DPI czyli tak jak w Windowsie dla 1080p, powinno być ok.

@saturno no nie wiem gdzies czytałem, że jeszcze przeglądarki powinno się uruchamiać z odpowiednimi parametrami i ustawiać xorg. Nie mogę jednak odnaleść tego artykułu.

@direct39 mam 1366x768 w pracy i nie narzekam, dla mnie to jest naturalna rozdzielczość dla 15 cali a nie zbyt mała. Full HD na laptopach to wymysł marketingowców kilka/kilkanaście lat temu a nie żadne sensowne zastosowanie, chyba, że mówimy o monitorach powyżej 19 cali to wtedy tak. Poza tym nadal wiele programów nie skaluje się dobrze nawet w full hd a przecież jest już 8k…

W Firefox można próbować pobawić się wpisem:

layout.css.devPixelsPerPx

Widocznie to już nie aktualne skoro u mnie działa a nic nie zmieniałem oprócz DPI w ustawieniach KDE.

A co stoi na przeszkodzie żebyś ustawił sobie taką lub podobną rozdzielczość zamiast Full HD na stałe? Bateria będzie za długo trzymać? :wink:
Pokaż wynik: xrandr

Jeśli chodzi o pulpit, programy itp. to jest luz, ale treść stron muszę powiększać. Przy stronach www DPI raczej wiele Ci nie pomoże. Przy FullHD APKi są okej, więcej mieści się na ekrani, strony niestety trzeba powiększać. Ja mam 14 cali.

Faktycznie treść stron jest nie powiększona.
Sprawdzałem szybko i patrzyłem tylko na paski menu, zakładek i adresu a nie czekałem na załadowanie strony.
maew przepraszam za wprowadzanie w błąd.

@saturno @roobal

Ogarnąłem to jak to poprawnie ustawić, prawie tak samo jak w Windows. A więc tak, w Windows mamy skalowanie 125% ustawione domyślnie i jest ok (poza wieloma starymi aplikacjami oczywiście).
W KDE ustawiamy więc skalowanie na 1,2 (nie wiem czy da się na 1,25) a DPI czcionek na 120 (1.25 * 96) - wymuszamy. Pozostaje jedynie powiększyć wysokość dolnego panelu według upodobań. Oczywiście należy się zalogować ponownie, żeby zobaczyć zmiany.

Co do Fx, wystarczy w about:config znaleść opcję layout.css.devPixelsPerPx i w przypadku FullHD ustawić na 1,2 lub 1,25 jak się da, nie chce mi się już sprawdzać tego ale działa w końcu tak jak powinno (przy 1,2).

Wartości zawsze dobieramy na podstawie konkretnej rozdzielczości i obliczeń a nie w ciemno.

Co do Chrome i innych aplikacji - tutaj macie tutorial https://wiki.archlinux.org/index.php/HiDPI

W Firefox też 1.2 nie 1.25 jak chcesz DPI 120 (125 %).

1 polubienie