np mam apt-get chce go “odpalic” to do tego sie nada dbus? i wrecz jest wskazany?
Istnieje pkexec. Jeżeli jest domyślnie w systemach Ubuntu-podobnych, to można wykorzystać do tego celu DBus-a. Natomiast nie bezpośrednio, a raczej przez pkexec.
to byl tylko przyklad i chodzilo mi o wykorzystanie w programie np C czy java ;D i nie chodzi lo tez o roota … niewiem moze to gupie? ale zdaje misie ze gdzies przeczytalem cos takiego ;DDD
i taki inny przykolad program do manipulowania oknami pulpitu ;D albo dbus? albo programy z linii polecen (akurat sa 2 takie bdb fajne ;D) ??
Napisałem kiedyś średniej jakości wpis blogowy o DBus i C. Jednak opisywałem niskopoziomową bibliotekę DBus-a. Sam z niej korzystam, ale wiele osób odradza jej użycie. Co do zmiany położenia okien pod X-ami, to raczej nie zrobisz tego przez DBus-a. Może pod Waylandem, ale wątpię.
czyly co lepiej uzywac wmctl i xfootols? a same “informacje” o kliknieciu okna? a co do “zastapienia” “recznego” odpalania procesow z nowym programem typu jakis “wrazliwy” apt (nic lepszego mi do lba nie przychodzi ;D) … hehe wlasnie wrzucalem dokumentacje dbusa na ksiazke ;D czyli se darowac?
Apta z poziomu C możesz uruchomić za pomocą system. Z poziomu Pythona pewnie też coś jest (coproc lub subproc, albo coś innego - nazwy modułu nie pamiętam). W Uniksach masz fork i exec, więc ten tantiem powinieneś móc użyć z poziomu wielu języków.