Linux dla ojca? Czy ten system nadaje się nie tylko dla informatyków?

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Rozważ Chrome OS.

Chrome OS Flex chyba…

Nie, on sugeruje sprzęt dedykowany.

dużo starszych ludzi ma problemy z nawet podstawowymi rzeczami na komputerze z windowsem… czy linux nie będzie przesadną barierą?..

Zainstaluj, daj ojcu niech poużywa. Jeżeli będzie zadowolony to OK. Z drugiej strony obecne popularne systemy jak Win 11 czy ChromeOS na Chromebookach są bardziej przyjazne dla „zwykłych użytkowników” i tym bardziej wg mnie dla osób starszych.

Używam Linux od 14 lat w różnych zastosowaniach (serwery wszelakiego rodzaju, jako środowisko deweloperskie do rozwój aplikacji itp) a sam na głównym komputerze w biurze mam Windowsa.

Próbowałem z desktopowym Linuxem i jakoś się nie przekonałem, mimo że na serwerach spisuje się idealnie do tego stopnia że jakiś czas temu wyrzuciłem ostatni Windows Server.

Nie ma jednoznaczej odpowiedzi. To zależy, na pewno Linux będzie lepszy niż niewspierany Windows. Z czasem jednak ojciec moze chcieć spróbować czegoś innego. Trudno powiedzieć, spotkałem się też z opiniami że osoby starsze wolą Linux do przeglądarki, bo jest prostszy, nie pyta cały czas o coś itp i też w tym sporo prawdy.

Tak. Mam w rodzinie osobą kompletnie nieobeznaną z komputerami. Ciągle były problemy z Windowsem. Wrzuciłem gościowi Linux’a i problemy automagicznie zniknęły, pokazałem tylko najprostsze operacje to co ta osoba potrzebowała (typu przerzucanie zdjęć z pendrive, email itp) i od tego czasu jest święty spokój.

Tak. Linuks jest odpowiedni dla osób starszych, zainstalowałem paru osobom 65+ i są zadowolone.
Osobiście polecam Minta ( ale to kwestia gustu - nie chcę wywoływać „…burzy” o tym co lepsze ).
p.s przygodę z Linuksem zacząłem mając 50+ i tak już z 10 lat nie odczuwam potrzeby zmian.

no ok… spróbujemy
dzięki za wsparcie :wink:

Linux Mint Cinnamon najlepszy :ok_hand:

Wolę XFCe, szybciej działa GUI, i jest mniej baboli.

A jaki jest tam Linux? Ludzie doradzają Ci instalację innego Linuksa, np. Mint. Weź to pod uwagę, że będziesz musieć w takiej sytuacji wszystko wyrzucić. Więc, jaki Linux i środowisko graficzne tam siedzą?