Linux dla starszej osoby - najbardziej podobny do Windowsa

Klient Steama pewnie jest :wink:

Najlepszy będzie Windows. Jest najbardziej podobny do Windows. Drugi jest ReactOS

Osoba starsza raczej nie będzie zagłębiać się w konfiguracje systemu. Na dobrą sprawę, nawet nie musi wiedzieć jaki ma OS u siebie. Jeśli korzysta tylko z przeglądarki i pakietu biurowego, to każdy w miarę normalny system się nada. Autorowi zapewne chodziło o to, żeby się babcia Gienia nie przestraszyła jak zobaczy pasek menu w innym kolorze.

99% osób, z którymi mam do czynienia, nie wie nawet jaką mają wersję Windows. Na pytanie o wersję Windowsa, pada pytanie “a jak to sprawdzić”, na pytanie czy to W7 czy W10, a może inny, pada odpowiedź “nie wiem”.

3 polubienia

dokładnie kiedyś był taki trolowski filmik z compizem i mówili ludziom że to windows nowej generacji a ci odpowiadali że nie mogą sie go doczekać :smiley:
filmik z 2008 roku co dodał dindows w 2018? kafelki :smiley:

tu inny bo tamten był skopiowany z martwego konta w gorszej jakości

Tak wiem w pewnych momentach mu przyrywa ale trzeba brać pod uwage na jakiej maszynie to wtedy odpalał
CPU: Intel Core2Duo 2,8GHz
RAM: 2GB DDR-2
Graphic: Gigabyte 9800GT silent (1GB) (nvidia)

Też mam takie filmiki na swoim kanale YT. Wtedy jeszcze siedziałem na openSUSE :slight_smile:

Przecież bym ocipiał w takim lunaparku :joy:

Mi się szybko znudziło, została tylko kostka :slight_smile:

Compiz lubił się dławić, ale i tak działał milion razy lepiej, niż Aero w Vista.

Nie no obecnie compiz działa jak żyleta nawet we wcześniejszych latach, coś pewnie na niektórych systemach może sie krzaczyć chciałem tylko zaznaczyć na jakim kompie to działało u tego 2 gościa

tylko 2 GB ram DDR2 !! i tak nieźle zapierdala jak na taki stan przy tylu funkcjach odpalony + nagrywanie w 1080p… i Jeszce ma parę ram w zapasie.

Odradzam linuksa dla kogoś kto się nie zna… zadzwoni do Ciebie “wnusiu a jak się robi…” A Ty “nie wiem, mam windowsa” :smiley:

Zainstalować Win10, potrzebne programy i tyle.

Compiz był megaszybki w swoich czasach, sam pamiętam jak na dwurdzeniowym athlonie swobodnie pracowałem na 4 pulpitach, w tym na jednym był odpalony film w HD. Wszystkie animacje okien były całkowicie płynne.

Szkoda że to już przeszłość, gnome jest zamulaste, a kde przeładowane opcjami.

Teraz KDE jest jeszcze lżejsze, zajmuje mniej pamięci, przepisanie wszystkiego było dobrą decyzją, a ilość opcji nie jest dla mnie wadą, tylko zaletą, przecież nie trzeba ze wszystkiego korzystać.

KWin nie ma wszystkich możliwości Compiza, jeśli chodzi o efekty/animacje/itd.

Odradzam windowsa dla kogoś kto się nie zna… zadzwoni do Ciebie “wnusiu a jak się robi…” A Ty “nie wiem, mam linuksa” :smiley:

Zainstalować Linuksa, potrzebne programy i tyle.

3 polubienia

Jest, ale dalej można mieć pewne zarzuty co do stabilności działania, niemniej nie jest to już KDE4 które sypało się od samego patrzenia na pulpit.

1 polubienie

tak to można o każdym systemie powiedzieć :wink:

Na domowym kompie Plasmę mam od grudnia ubiegłego roku. Nie zauważyłem niepokojących objawów. Jak to mawia @pom_pom: nie wszystkie dystrybucje umieją w KDE. Manjaro potrafi :slight_smile:

Manjaro wyjątkowo nie potrafi.

Obecnie Compiz nie jest szybki?