Nie odpowiem Ci na drugie pytanie. RedHat i Apple sponsoruje i tworzy wiele projektów OpenSource, które później stają się standardem w wielu dystrybucjach, jak np. w OpenSUSE.
Na GNU/Linuksy jest Steam, a również GOG sprzedaje licencje gier na te systemy. Ja głównie gram w Civilization (od 3-6, włączając Beyound The Earth). Jeszcze Hero Academy, różne wersje Wormsów, itd. Civilization 5,6, BTE są natywne. Mam też licencje ze Steam na dwie natywne wersje Wormsów. Jeszcze jest sporo natywnych P&C na GNU/Linux (jak najnowszy Broken Sword) i platformówek. Ja mam licencję na Agatha Cristie: ABC Murders, która ma wersję natywną. Można wymieniać.
Jednak Linuksy nie są do gier. Jest więcej problemów niż na Windowsie z kompatybilnością,. a twórcy zamkniętych gier obecnie nie wydają gier na flatpak (jest tylko Steam, choć Steam flatpakowy różni się od normalnego i niekiedy pod flatpakiem są problemy, których nie ma na normalnej instalacji). Jednak należy pamiętać, że pod Windowsem też są problemy z kompatybilnością i działaniem gier. Są jednak rzadsze, bo użytkowników Windows jest więcej, więc więcej kasy idzie w przygotowanie wersji Windowsowych.
Spokojnie chodzi Wiedzmin 1/2/3 Grid 2 Colin McRally 2 LeagueOfLegends Assasins Creed 1 CS:GO(natywnie) nowe wine sporo poprawiło w tym temacie jednakże jeśli chciałbyś wszystko natychmiast bez dowiadywania się jak to odpalić to zapomnij to nie jest tak jak na windowsie że sobie odpalisz i działa tu trzeba trochę pomyśleć i poszukać
2.na linuxie są ciekawsze rzeczy do roboty niż granie .Granie jest dla ludzi co poświecaja czas graniu ,nigdy tego nie rób bo tylko tracisz czas i pieniądze … Gry sa tylko dla tzw. lamusów nikt poważnie rozumujący nie gra w gry.
Obraziłeś mnie. Dla mnie gry są lepszym zajęciem niż oglądanie telewizji, bo wymagają interakcji ze strony użytkownika, więc bardziej rozwijają (niż np. telewizja, książki, itd.).
Miej swoje zdanie ale nie musisz nikogo grającego wyzywać od lamusów że gra w gry to gorszy?
Gry jest to sposób na rozerwanie się po ciężkim dniu takie oderwanie się choć na chwilę od trudnej rzeczywistości
No i ja się pytam człowieku, dumny ty jesteś z siebie? Zdajesz sobie sprawę z tego, jakie głupoty piszesz? Masz ty w ogóle rozum i godność człowieka? Napisałeś głupio i powinno ci być głupio, bo zabrzmiałeś niestety jak debil, który nie wie, ale się chętnie wypowie i rzuci jakąś obelgą.
Co to za moralizowanie i wojny win-lin? Łajno z głównej już zaczyna się wylewać na forum? Wracać do komentarzy na portalu z takim zachowaniem, a moderacja mogłaby to łaskawie posprzątać bo niewiele tu na temat.