Witam,
Mam takie pytanie. Mam zainstalowany Steam i gry które pobierane są na dysk home odpalają się normalnie. Jako, że na dysku podstawowym mam niewiele miejsca, gry pobieram również na drugi zamontowany dysk HDD jednakże te gry nie startują. Tzn startowały ale pod warunkiem odpalenia Steama w programie Lutris… teraz jednak sie to zmieniło bo mam problem z odpaleniem Steama w Lutris. Steam obecnie włacza sie na kilka sekund i wyłacza i za chwile znowu włącza i tak w nieskończoność (to jest drugi problem ale już nie do tego wątku).
Sprawdziłem juz takie rozwiązanie, że przeniosłem pliki danej gry z dysku HDD na home i wtedy normalnie działa.
Drugą rzecz ktorą sprawdziłem to wydzielenie na dysku HDD miejsca w formacie plików ext4. To rozwiązanie nie działa.
Nie wiem czy to tak jest ze poprostu instalacja musi odbywac sie tylko na dysku home?
Co prawda poszukuje alterntywnie rozwiązania ale jeszcze nie udalo mi sie go znaleźć.
System: Linux Fedora 41
Aktualizacje wykonuje na bieżąco.
Czesc wasabi1084. W samym Steam w ustawieniach mam podczytany drugi dysk. Ogólnie Steam wykrywa mi te gry.
Jezeli chodzi o prawa to w sumie nie wiem. Jak mogę to sprawdzić?
Steam zainstalowany z rpmfusion (wersja rpmfusion-nonfree-41) . Jedyny Steam który działa mi poprawnie. Z flathuba nie mogłem bodajże zlokalizować dysków. Ewentualnie mogę jeszcze raz spróbować bo juz nie pamiętam dokladnie.
Po prostu spróbuj zmienić prawa dla tego katalogu. Daj prawo zapisu i odczytu i uruchamiania dla wszystkich. Albo z konsoli chmod, albo z aplikacji Pliki, masz pod prawym menu właściwości, uprawnienia.
To tylko dodam że kiepskim pomysłem jest instalowanie czegokolwiek na partycjach ntfs bo nawet jak ogarnąłbyś uprawnienia do nich (a to raczej kwestia montowania itp) to z automatu wszystko staje się wykonywalne (albo w przeciwną stronę) i tylko problemów więcej z tego będzie niż pożytku.
Jeśli chodzi o partrycje ntfs to ze steamem tez miałem te problemy pomogło jak katalog compatdata z partycji ntfs przeniosłem na partycje ext4 i stworzyłem dowiązanie z partycji ntfs do ext4 do tego katalogu