Linux i windows 7 razem?

Można mieć linuxa ubuntu i windows 7 zainstalowane razem? Tak by po włączeniu komputera wybrać system, kiedyś tak miałem win98 i winXP… Nie chcę emulatorów, wirtualnych maszyn itp, chciałbym mieć linuxa do nauki ale musze mieć też win7

Możesz tylko pamiętaj żeby najpierw zainstalować windowsa a dopiero później linuxa.

Bo w windowsie jak za pewne wiesz wszystko było robione aby utrudnić życie użytkownikowi, tak też jest w tym przypadku.

Kiedy zainstalujesz najpeirw ubuntu, a później windowsa to windows wyrzuci gruba (boot loadera) i nie będziesz mógł już wczytać ubuntu, pomimo że będziesz go miał zainstalowanego.

Zrób po prostu 2 partycje (opcjonalnie 3, 1 dla swapa) na jednej daj format ntfs a na drugiej ext4, na ntfs zainstaluj windowsa a później na ext4 ubuntu.

a jak zrobić jak już mam win7, wydzieliłem z D 15gb i teraz bym chciał tam wgrać oczywiscie zrobiłem z tego partycję, i jeszcze mi kolega mowil ze jak wgram linuxa to nie bedzie widac windowsa ze trzeba coś w grubie ustawiać

W ubuntu grub automatycznie wyszukuje zainstalowane systemy, i dodaje je do swojej listy.

pain3hp

Najprosztrzą metodą do instalacji Linuxa dla ciebie będzie Instalacja Windowsa normalnie a potem instalacja Ubuntu za pomocą instalatora wubi

Z okna które zobaczysz w windowsie zdefiniujesz ilość miejsca przeznaczone dla Ubuntu oraz nazwy użytkownika a wszystko powiązane z Windowsem pozostanie nie naruszone. Ubuntu będzie zainstalowane jako osobny system, który bęziesz wybierał podczas bootloadera (który jest instalowany automatycznie również)

Powodzenia

właśnie to zrobiłem i dysk jest pusty, linuxa nie ma ani w msconfig w rozruchu jest tylko win7, godzina czekania az pasek instalcji przejdzie - na marne…

Dodane 01.07.2011 (Pt) 12:33

Jest jednak zainstalowany, gdy wkłdam płytkę to przy intalacji pyta czy usunąć obecny, i na partycji jak patrze z windowsa to ubyło 8gb nie wiem dlaczego a chciałem na całej ale mniejsza o to, wie ktoś jak zrobić żeby w menu dało się wybrać ubuntu?

1. Zainstaluj przez Wubi

2. Uruchom ponownie komputer

3. Wybierz system

i tyle.

Odniosłem wrażenie, że chcesz linuxa mieć w menu windowsa :stuck_out_tongue_winking_eye:

Co do tych 8gb - Linux zainstalował się wewnątrz Windowsa, więc dlatego tak jest.

Nie da sie zainstalować przez wubi, wubi i tak robi restart i sie instaluje normalnie… mam ci zrobić screena???

No ale tak trudno usatwić przy instalacji jak masz zainstaluj obok siebie itp. to wybierz manual i ustaw tą partycję co zrobiłeś na linuksa, na końcu chyba zapyta czy zainstalować gruba, to dasz tak i będzie dobrze.

No instalacja ubuntu to żadna filozofia, to dużo prostrze niż instalacja windowsa.

Kwestia przyzwyczajenia