Witam,
W jaki sposób mogę skonfigurować sieć w Linuxie tak, aby uzyskać dostęp do internetu? Posiadam router DWR-116 LTE Cyfrowy Polsat.
Witam,
W jaki sposób mogę skonfigurować sieć w Linuxie tak, aby uzyskać dostęp do internetu? Posiadam router DWR-116 LTE Cyfrowy Polsat.
Jaka karta wi fi? Jaka dystrybucja? Wyciągnę magiczną kulę i powróżę trochę…
Zainstaluj sterowniki do karty wi-fi. To podstawa. 99% dystrybucji z jakimi miałem styczność albo miała już sterowniki i automatycznie konfigurował sieć, albo trzeba było doinstalować sterowniki.
Poszukaj w google pełno jest poradników jak to zrobić, “Jak zainstalować sterowniki [model karty wi-fi] w [nazwa dystrybucji]”
Z moim linuxem jest tak, że uruchamiam go na swoim laptopie (Win8.1 na nim mam dostęp do internetu) z płyty uprzednio go resetujac. Nie wiem, czy ma to znaczenie, to tylko tak na marginesie.
Nie mam tylko pojęcia, jak sprawdzić kartę wifi oraz czym może być ta dystrybucja? Mogę poprosić o jej przykład?
PS
Najmocniej przepraszam. Jestem zielony w tych sprawach.
Wpisz w Google “linux identyfikacja karty wifi”. Zapewniam Cię że znajdziesz odpowiedź.
Wpisz w Google “linux jaka mam dystrybucję”. Już w pierwszym linku znajdziesz to czego szukasz.
Tak dla uzupełnienia tematu, posiadam kartę wi-fi Broadcom BCM43142 802.11 bgn Wi-Fi Adapter. Linux, jakiego włączam poprzez płytę jest dystrybucji Debian’u. Niestety w internecie nigdzie nie mogę się doszukać sterowników dla tej karty Wi-Fi.