Linux łatwy jak Windows - pytania od zera po Finish

Witam.

A więc tak potrzebuję Linuxa - nie instalować na dysku twardym tylko uruchamianego z płytki (może knoppix). Nie wiem co tu wybrać. Dalej potrzebuję softu którym mogę zarządzać partycjami (tworzyć, usuwać, przenosić pliki a więc odczyt i zapis z FAT32 oraz NTFS itp), następnie softu który wykryje moją kartę sieciową oraz dostępne sieci. I chodzi mi o to czy jeśli już pobiorę tą płytkę to wszystko oprogramowanie będzie już na niej dostępne (bardzo mi na tym zależy - a w szczególności połączenie z internetem), czy niestety będę musiał to konfigurować i niezależnie ściągać ze stron www. No i żeby to wszystko było tak proste w obsłudze jak Windows. Całość się tyczy laptopa.

Sorry za laictwo.

Każda współczesna dystrybucja posiadająca ntfs-3g

To zależy jaką masz kartę

To w 99% przypadków jest na płytkach livecd.

To już od dawna jest tak proste jak w Windows, w przypadku niektórych dystrybucji nawet prostsze, problem w tym, że jest INNE niż w Windows i tutaj ludzie mają problemy, bo nie potrafią przed instalacją systemu chociaż troszeczkę o nim poczytać i później płaczą że taki trudny.

Ok tak że już jestem ucieszony. Więc co proponujecie pobrać? No najlepiej coś polskiego.

Złączono Posta : 27.07.2007 (Pią) 8:56

A i jakis czas temu pobrałem knopixa tylko ze jeszcze cos było z zapisem lub odczytem NTFS. i to jeszcze jakie 2 miechy temu. No ale nie mam neta. Jak to zrobić - zainicjować kartę, wyszukać sieci i dokonać połączenia.

Ubuntu - http://ubuntu.pl/faq.html#skad

Polecam SimplyMEPIS[EN] i Slax

No tak zobaczylem MEPIS nie jest po polsku (dzisiaj pierwszy raz o nim uslyszalem), natomiast Ubuntu musze zainstalowac na dysku twardym a co do slax to nie wiem ale wszystkie są chyba zaawansowane a ja potrzebuje prostego i najlepiej po polsku bo z moim angielskim jest tak jak z Linuxem - cienko. A z tym knopixem - jak mam wyszukać dostępne sieci.

r_jaro

napisz jaką masz kartę sieciowa

Jak jest początkujący to tylko Ubuntu, Nawet jeśli się coś zepsuje to ma potężny support w postaci forum.ubuntu.pl gdzie znajdzie odpowiedzi na każde pytanie a co więcej do Ubuntu jest dużo pomocnych poradników w sieci =].

Moja karta

Karta sieciowa Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection

Ale Ubuntu muszę zainstalować na dysku a mi chodzi tylko uruchomić z plytki. No a poza tym chciałbym żeby to nie na mojej karcie tylko chodziło ale i na innych.

Od czego jest liveCd ??? :stuck_out_tongue:

óbóntó w normalnej formie - DesktopCD - jest uruchmiane z CD. po uruchmieniu istnieje możliwość zainstalowania. zaś do samej instalacji jest wersja AlternateCD.

z twoją kartą sieciową nie będzie, żadnego problemu:) będzie działać poprawnie.

Bo szukam ubuntu LiveCD i nie moge znalezc. To znaczy ze mam pobrać wersje desktop? Tak? I ona sie uruchomi z CD.

dokładnie tak :slight_smile:

Ubuntu to świetna sprawa - juz nie raz mi pomógł ale ostatnio nie mógł sobie trochę poradzić z uruchomieniem windowX na laptopie hp. Ogólnie jest ok.

Polecam Ubuntu. Wykrywa dobrze sieci (ja mam sieć bezprzewodową), w moim przypadku żeby połączyć się z Internetem musiałem wpisać adres IP maskę podsieci, bramę domyślną. Można go uruchamiać z płyty. A do tego w Internecie jest dużo podręczników na jego temat.

Dokładnie, później są zaśmiecany fora itp…

A wystarczy tylko UWAŻAĆ I CZYTAĆ…

Skończyły już się te czasy kiedy trzeba było siedzieć w konsoli…