Takie coś nie ma sensu bo nawet jak zamontujesz pendrive jako dysk w Virtualbox to Virtualbox utworzy na nim dysk VDI i dopiero się zainstaluje.A VDI to jest rozszerzenie które jest rozpoznawalne tylko w Virtualbox wiec nie uruchomisz tego na zwyklym kompie,
Myślałem, że on chce na pendrive zrobić vdi. Tak, czy inaczej - pierwsza zasada linuksiarza: nie kombinować, jeśli rozwiązanie jest proste. Tu jest - instalacja systemu na pendrive.
Dokładnie,problem jest trywialny zwykła instalacja linux na pendrive dokładnie w ten sam sposób co na zwykłym dysku tylko zamiast dysku trzeba wybrać przy partycjonowaniu pendrive.I wszystko.Trywialne.
Przeprowadziłem instalację na pendrive i jestem zadowolony. Nie sądziłem, że zainstalowanego Linuxa można uruchomić na każdym komputerze bez większego problemu dlatego chciałem LiveCD z zapisem ustawień. Dziękuje wszystkim za pomoc. Jeszcze kilka słów na koniec.
-
Instalacja na pendrive - jest to lepsze rozwiązanie i działa na rożnych komputerach (pod warunkiem, że mamy odpowiednie sterowniki pod dany sprzęt).
Przeprowadziłem instalację przez VirtualBox ale pendrive musi być czysty aby VB chciał odczytać dane urządzenie. W tym wypadku najlepiej jak pendrive nie będzie miał danych i będzie o rozmiarze przynajmniej 8gb. -
Wersja LiveCD z zapisem ustawień na partycji (nie pliku) - jest na pewno dobra i przydatna bo można mieć wersję instalacyjna i livecd w jednym. Potwierdzam, że LiveCD są mocno niestabilne przy instalacji programów i aktualizacjach. W każdym momencie po ponownym uruchomieniu taki system może przestać działać, a nasze dane mogą zostać utracone.
Aby utworzyć instalkę z LiveCD i zapisywać ustawienia należy pobrać program “mkusb”. Jest to program, który jest przeznaczony do instalacji w Ubuntu i Debian i tylko te dystrybucje obsłuży jako LiveCD. Niestety program sam dzieli całą przestrzeń pendrive. Powiedzmy, że Ubuntu zajmuje 1,5gb a pendrive 8gb to pozostałe ponad 6gb jest wykorzystane jako plik do zapisu ustawień i instalacji programów.
Podaję link do opisu: https://help.ubuntu.com/community/mkusb/persistent -
Wersja LiveCD z zapisem ustawień i tworzenie partycji - wcześniej używałem metody przeniesienia LiveCD na pendrive z plikiem casper-rw, a następnie go usuwałem i tworzyłem partycję casper-rw, która zastępowała plik. Niestety ten sposób już w nowszych wersjach nie działa.
Podaję link do opisu dla zainteresowanych: http://askubuntu.com/questions/247732/how-to-create-and-use-casper-rw-in-different-usb-with-a-live-usb
To jeszcze Ci namieszam Otóż takie zainstalowany już linuksa również możesz “zainstalować” a innym komputerze. Serio jednakże, prościej i sensowniej do instalacji wykorzystać odpowiednią wersję linuksa, którą uznajesz za najbardziej odpowiednią dla danej maszyny, bądź też (zakładam, że dostęp do sieci jest) mieć jakiegoś małego pendrive’a (1GB to maks, a gdzieś pewnie ze starych czasów jeszcze jest) z tzw. netinstall dual-mode/boot (Już tłumaczę: netinstall - system, który instalujesz sieciowo, sam w sobie niewiele zawiera, tworzy na docelowym komputerze jedynie bazowy system umożliwiający Ci połączenie z internetem i z niego instalację tego, co potrzebne dla danej maszyny; drugie to po prostu rodzaj ISO, który ma obrazy zarówno w 32 jaki 64bitowej wersji). Instalacja z netinstall zwykle ma też jedną zaletę - niezależnie od dystrybucji, po zainstalowaniu otrzymujesz zaktualizowany system, a nie musisz po instalacji dokonywać aktualizacji.
To tak jednak na marginesie. Ważne, że Twój problem rozwiązany.