Kiedy postanowiłem się wylogować, nagle moim oczom ukazał się biały ekran - a powinien ukazać się ekran logowania, gdy zrestartowałem mojego pupila, biały ekran wciąż występował. Czym może być to spowodowane i jak mogę sobie z tym poradzić, jak mniemam przy użyciu konsoli, gdyż dostępu do środowiska graficznego nie mam w tej chwili. Proszę o pomoc bo bardzo tęskno mi do mojego pingwina ta rozłąka nam nie służy.
Stwórz tymczasowo nowego użytkownika i spróbuj zalogować się na niego. Jak się uda - problem w konfiguracji środowiska po stronie usera, jak nie, problem po stronie KDE.
OK, sprawdzę. Dziękuję za szybką odpowiedź : ) Czy problem może być z SDDM? Co prawda nic z nim nie robiłem, aczkolwiek instalowałem różne motywy z pomocą komendy - cp -R /usr/share/sddm/themes
Też tak sobie właśnie pomyślałem, wylogowałem się właśnie po to, aby sprawdzić czy będzie działać, bo po zablokowaniu ekranu, nie działał no i bum - biały ekran, po restarcie to samo. Hmm…na myśl przychodzi mi jeszcze niekompatybilność motywu z wersją KDE w Mincie.
Zależy o co pytasz.
Jeżeli o stworzenie nowego użytkownika, to masz komendę adduser oraz useradd.
Jeżeli o konfigurację KDE, to nie pomogę. Nie używam od dawna tego środowiska i nie wiem gdzie są przechowywane konfigi odpowiedzialne za motywy.
Chodzi bardziej o tę konfigurację, dziękuje mimo to. A mogę zapytać z ciekawości dlaczego nie używasz tego środowiska obecnie i co spowodowało, że je porzuciłeś? I z jakiego teraz korzystasz?
bo ostatnia używalna dla mnie wersja to było KDE z linii 3.x
bo kilka razy próbowałem do niego podejść i albo po jakimś czasie coś się wysypywało po aktualizacji, albo czegoś mi brakowało, a nie mam już tyle czasu co kiedyś, żeby grzebać godzinami w systemie żeby znaleźć co i dlaczego nie działa.
Przecież managera logowania SDDM wcale nie potrzebujesz, żeby dostać się do środowiska graficznego.
Jeżeli nie czujesz się na siłach jeżeli chodzi o konsolę i chcesz szybko problem naprawić zrób tak:
Jak pojawi się “biały ekran” przełącz się na TTY klawiszami Ctrl+Alt+F2.
Pojawi się prośba o wpisanie loginu - wpisz swój login jakim się logujesz do systemu, potem hasło (nie będzie się pojawiać podczas wpisywania).
Jak już się zalogujesz dostaniesz znak zachęty w postaci znaku “$”.
Teraz przejdź do katalogu domowego poleceniem: cd /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA
Sprawdź czy istnieje plik “.xinitrc” z zawartością “exec startkde” poleceniem: cat .xinitrc
jeżeli pojawi się “exec startkde” to OK jeżeli nie to: echo "exec startkde" > .xinitrc
Następnie pozostaje Ci tylko uruchomić KDE poeceniem: startx
Spod środowiska graficznego już sobie dalej poradzisz jak naprawić SDDM.
Odkręcasz po prostu numer jaki zrobiłeś ze skórkami.
OK, jakoś sobie poradziłem, myślałem wcześniej, że instalowałem same motywy a tak naprawdę skompilowałem sobie wcześniejszą wersję SDDM’a…takie tam zmartwienia żółtodzioba. Dziękuję za całą okazaną pomoc.