Witam,
Mam taki problem - otóż najnowszy Mint nie wykrywa u mnie Wi-Fi, a jedynie połączenie po kablu.
Wcześniej była na pokładzie 17 i wszystko jak najbardziej grało, mało tego - w wersji live przed instalajcą też wszystko grało.
Niestety, że jestem linuxowym laikiem, nie jestem w stanie podać dokładnego modelu karty Wi-Fi - pamiętam jedynie że był to Broadcom. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś nakierował na to jak się tego dowiedziweć, i poradzić z problemem.
W nowej Miętówce, jeśli nie działa normalnie, trzeba wybrać opcję “połącz z ukrytą siecią WiFi” i tam sobie odpowiednio wpisać parametry połączenia. To nie błąd. Tak 18.2 po prostu ma.
Sprawdzając na stronie: http://www.linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43/#supported widzę, że nie jest wspierane, zainstalowałem więc alternatywne sterowniki poleceniem które znalazłem na innej stronie, niestety nie pamiętam jakiej. Ale w Sterownikach wygląda to w następujący sposób:
Po prostu dorzuciłeś firmware w system. One wspierane są, ale przez jakieś tam licencyjne pierdulamendo nie mogą być ootb dostarczane z systemem. Normalnie robi się tak, że podpina lan’em zaraz po instalacji, włącza i uaktualnia wszystkie repozytoria, reboot i powinno już grać. Wtedy przełącza się na bezprzewodową sieciówkę. To stara zasada: pierwsze updejty robi się “po kablu”. Amen.
firmware-b43-installer jest obecny w repozytorium multiverse systemu, więc niepotrzebnie pobierałeś z zewnętrznej strony.
Pewnie automat Ci aplikował wersję “legacy” sterownika, dlatego nie działało.
Jeżeli aktualnie jakiegoś innego sterownika używa dla tego Broadcomma to go usuń lub dodaj do blacklisty modułów. Restart lapka i powinno wykrywać już WiFi.
Broadcomm nie jest najlepszą sieciówką dla systemów Linux to tak przy okazji.
Dziękuję za pomoc. Popróbowałem Twoje propozycje i te z załączonej strony. Niestety, nie udało mi się połączyć wi-fi. Nie jest mi to aż tak konieczne, zaskakuje mnie tylko, że to niedawno działało na tym laptopie pod win 10. Gdybyś jednak miał jeszcze coś w zanadrzu to podrzuć pomysł.
Jak pisałem wcześniej, nie mam doświadczenia żadnego z linuxem gdyż zainstalowałem go parę dni temu. Polubiłem go ale wycina mi numery. Oprócz tego problemu mam jeszcze dwa inne przy pracy z eclipsem. Pewnie trzeba to na razie odłożyć. Wierzę, że może kiedyś (przy pomocy kolegów forumowiczów) wpadnie jakieś natchnienie. Odnośnie powyższego kodu - również mi nie wyszło. Skopiowałem z konsoli to wszystko co napisałem i mógłbym zamieścić. W każdym razie dziękuję za pomoc.
Trochę oswoiłem się z linuxem, uporałem się z eclipsem, pora powrócić do wi-fi. W dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić i dlatego proszę o dalszą pomoc. Z góry wielkie dzięki.
Nie wykrywa u ciebie sieci, nie potrafi połączyć się z siecią, czy w ogóle nie działa karta sieciowa? Bo na początku pokazałeś, że masz tylko jedną kartę sieciową.
Pokaż wynik polecenia
Nie masz przypadkiem fizycznego włącznika na obudowie do wifi? Nie masz wifi wylaczonego w biosie, albo jakiegoś trybu oszczędzania energii?
Pokaz jeszcze cały lspci, bo może źle kazałem ci to przefiltrować lspci
Mam wyłącznik ale z instrukcji wynikało by, że “opcja dostępna na etapie produkcji”. Jego włączenie daje komunikat o włączeniu trybu samolotowego. Poza tym ten laptop pracował wiele lat pod windowsami i nie było nigdy problemu z wi-fi. lspci.pdf (9,0 KB)