Dzień dobry
Posiadam 2 dyski ssd o pojemności 120 gb jeden i drugi.
Jak ustawić podczas świeżej instalacji dyski by móc swobodnie przenosić między dyskami dane np zdjęcia i swobodnie na jednym i drugim dysku instalować gry Steam ?
Drugi dysk chciałbym by był cały czas widoczny.
Jeden z nich podczas instalacji przeznaczasz na system a drugi formatujesz w w formacie jaki jest Ci potrzebny.
A po co 120 GB na system? Wg mnie, na jednym dysku system, tyle ile potrzebujesz, reszta na /home. A drugi dysk podmontowany w /home/user/dysk2. Chyba że ma być więcej użytkowników, to można np. w /mnt/dysk2 zamontować i dać do niego odpowiednie uprawnienia userom.
freshmeat - właśnie o to mi chodzi - ale nie do końca wiem jak to zrobić na tablicy partycji .
A z czym dokładnie masz problem?
z jednym dyskiem problemu nie ma, teraz jak chce drugi to trzeba zaznaczyć,że gdzieś sie partycja zaczyna kończy itp itd - stad moje pytania bo chce zrobić to jak trzeba
Dysk podłączony do gniazda SATA0 będzie widoczny w systemie jako /dev/sda. Dysk podłączony do gniazda SATA1 lub wyższego bedzie widoczny jako /dev/sdb. Jeszcze po drodze możesz mieć napęd DVD (chyba, że nie masz).
Na /dev/sda tworzysz na przykład 40 GB na ROOT /, 80 GB na /home. Na drugim dysku tworzysz jedną partycję 120 GB i tyle.
czy dobrze czynię ?
dysk adata sda ext4 40000 MB /
ext4 80000 MB /home
dysk kingston dsb ext4 120000 MB /usr/local
punkty montowania ok ?
Na tym drugim dysku utwórz tylko narazie partycję i nie ruszaj. Podmontujesz go w /etc/fstab po instalacji. Tak w ogóle dałbym /mnt/jakaś_nazwa. Po co /usr/local?
dlatEgo pytam:)
ok - stało się - jak utworzyć do drugiego dysku dowiązanie, skrót na pulpicie lub dodać do na panelu ?
mogę wejść z niego tylko jako root - tak pozostawić ?
proszę o kilka rad
Nie, nie pozostawić. Gotowej komendy Ci nie podam, bo nawet nie będziesz wiedział co robisz. Poczytaj o chown sobie. No i zamontuj to gdzie indziej, a nie w /ust/local
opanowałem sprawę - to dla mnie nowe było tz opcja z nowym dyskiem stąd “głupie” pytania ale nauka nie poszła w las - dziękuję.