Witam.Zauważyłem ,że odkilku dni mam problem z instalcją aktualizacji .Po pobraniu pakietów pojawia się komunikat o błędzie z taką listą:W: Target Packages (main/binary-amd64/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target Packages (main/binary-i386/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target Packages (main/binary-all/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl_PL) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target Translations (main/i18n/Translation-en) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target DEP-11 (main/dep11/Components-amd64.yml) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target DEP-11 (main/dep11/Components-all.yml) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target CNF (main/cnf/Commands-amd64) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
W: Target CNF (main/cnf/Commands-all) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list:3 and /etc/apt/sources.list:5
Na dystrybucjach z apt się nie znam, ale z angielskiego przetłumaczyłem to, że masz wiele identycznych wpisów wielu miejscach. Są to warningi, więc nie powinny stwarzać teoretycznie problemu. Jednak, skoro soft odmawia posłuszeństwa, to usuń po jednym z powtarzających się wpisów i spróbuj ponownie. W Plaśmie5 powinieneś móc edytować pliki dostępne tylko dla systemu z Kate, podając hasło administratora przy zapisie.
Wpisz w terminalu:
su
(poprosi Cię o hasło roota - wpisz i zatwierdź enterem)
cd /etc/apt/
mv sources.list sources.list.BCK
awk '!a[$0]++' sources.list.BCK > sources.list
To usunie duplikaty w pliku.
Potem wpisz:
apt update && apt upgrade -y
Z tym ze na mincie chyba nie ma roota wiec zamiast su musi wpisać sudo su?
Aha i lepiej chyba apt full-upgrade, albo disc-upgrade aby przy okazji usunąć nieaktualne zależności.
Ps.
Na przyszłość nie baw się w dodawanie zewnętrznych repozytoriow do systemu!
Można i tak, ale autor nie napisał, że chce migrować na nowszą wersję Minta tylko zaktualizować.
Do migracji na nowszą wersję aktualnie bezpieczniej użyć narzędzia mintupgrade
dostępnego w repo.
Wtedy mintupgrade check
sprawdza niekompatybilne pakiety w tym z 3rd repo (PPA) i inne “kolizje” nawet w konfigach, mintupgrade download
pobiera aktualizacje, mintupgrade upgrade
uaktualnia system do najnowszej wersji i robi post-operacje po aktualizacji.
Tego nie wiedziałem, z minta w życiu nie korzystałem
Też nie wiedziałem, ale człowiek cały czas się uczy czegoś
Dlatego siedzę na tym forum, najlepiej uczyć się na problemach innych
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Nie grzeb jak działa. Był problem z nowym jajkiem, sterami. Może nie do wszystkich jeszcze dotarło. Wiecej wiadomości o aktualizacji jest w aptitude. “sudo apt install aptitude”
Tam pokazuje zależności itd.
Potem aptitude update i upgrade, tak samo jak z apt-get
Mam jednego minta u mamy, tez były trzaski z 3 dni temu, potem przez telefon wytłumaczyłem i poszło