Linux Mint 20 czy Kernel 5.x? Problemy z WI-FI

Ktoś zorientowany w temacie podpowie mi co się stało ? Czy to jakiś błąd w Mint 20 czy problem z jądrem 5.x ? Notoryczne problemy z WiFi. Dwa komputery stoją w tym samym miejscu i router też (przesiadka z Mint 18 na 20).

Karta USB - TL-WN823N - co jakiś czas się rozłącza, spadł zasięg o przynajmniej 50%.

Karta - Ralink RT3290 - nonstop się rozłącza, spadł zdecydowanie zasięg, nawet jak się połączy (wskazuje moc sygnału 30-40%) to internet działa 2-3min i rozłącza się.

Karta USB - RTL8812BU - nie działa, sterowniki z Githuba nie pomagają.

Karta -Atheros AR5B22 - nonstop się rozłącza, spadł zdecydowanie zasięg, nawet jak się połączy (wskazuje moc sygnału 30-40%) to internet działa 2-3min i rozłącza się.

Pod testową instalacją winzgorzy wszystko działa co wyklucza problem routera czy gniazd USB/PCI-E w kompach.

Mint to strasznie niestabilna dystrybucja. Uruchom na przykład Ubutnu w live cd i zobacz czy masz te same problemy. Bardziej obstawiałbym tu jakiś błąd z łatkami na kernel lub błąd w systemie.

Możesz też przejrzeć dmesg, tam powinno pojawić się co go boli i może szybciej zlokalizujesz problem.

Uruchom terminal i wpisz dmesg -T -w i obserwuj co Ci w logach się pojawia.

Problem ze sterownikami raczej odpada, bo na zbyt wielu kartach dzieje się w zasadzie to samo.
Raczej stawiałbym na jakiś psujący config Network Managera lub pechowa łatka na kernel.

Wyjść jest kilka:

1. Pobierz sobie świeży obraz ISO Minta 20 i wgraj go na pendrive. Następnie uruchom i sprawdź, czy na czystym Mint 20, czy to samo się dzieje. W zasadzie jak kiedyś miałem Minta, to nigdy nie robiłem upgrade bezpośrednio. Tylko ze świeżego ISO instalka na czysto i tylko nanosiłem swoje zmiany w konfiguracji. Nie jest to distro typu Rolling Release i takie kwiatki mogą się zadziać przy upgrade, czego raz doświadczyłem. (z resztą manager aktualizacji zaznacza m. in. aktualizację kernela jako ryzykowną w tej swojej 5-stopniowej skali)

2. obniż wersję kernela np. używając Ukuu ( https://teejeetech.in/ukuu/ ) i sprawdź, czy problem ustąpił.

3. utwórz drugie konto użytkownika w systemie i się na nie przeloguj. Wtedy zobaczysz, czy na czystych konfigach (użytkownika) problem też występuje.

4. sprawdź logi tak jak napisał @roobal , aby zlokalizować problem

1 polubienie