Jakiś miesiąc temu kupiłem laptopa MSI Prestige PS42-8RB. Tym razem chciałem zacząć korzystać z Linuxa. Próbowałem 5 dystrubucji (Ubuntu, Debiana, Fedorę, Antergosa, Manjaro); Mint jest szóstą. Generalnie nie mam do niego zastrzeżeń - w przeciwieństwie do poprzedników nie zacina się, zawsze widzi partycje (to wcale nie takie oczywiste ), uruchamia wszystkie programy bez zarzutów. Jest za to jeden problem - od pewnego czasu długo się uruchamia (do 3 min w porównaniu z wcześniejszą połąwą minuty). Wiem, że to jeszcze nie dramat, ale od nowego kompa z SSD wymagam więcej, zwłaszcza, że było lepiej. Czy to może być przez sterowniki grafiki? Pobierałem ich dużo rozwiązując problem z Nvidią MX150 (w końcu użyłem Nouveau zamiast własnościowych), ale większość odinstalowałem. Zauważyłem też, że partycja SWAP nie montuję się przy starcie (teraz jest zamontowana ręcznie). Załączam info o systemie.
Partycja swap się nie montuje chyba ze względu na brak odpowiednich wpisów w /etc/fstab. Ja mam plik swap na partycji XFS (u mnie podmontowana pod /home) i wpis wygląda tak:
/home/swapfile1 none swap sw 0 0
Wpisz:
sudo cfdisk /dev/sdX
X to literka przyporządkowana do twojego dysku, poczynając od a.
lub zainstaluj GParted (program graficzny)
I spróbuj dodać odpowiedni wpis do /etc/fstab
Wydaje mi się jednak, że systemd sam miał wyszukiwać i montować partycje swap. U mnie to by nie działało, bo i tak korzystam z pliku wymiany. Nie wiem więc, jak to jest w nowoczesnych dystrybucjach.
Dobra - nie widziałem ostatniego obrazka.
UUID=UID_Z_OSTATNIEGO_OBRAZKA none swap sw 0 0
Doklejasz powyższe, jako ostatnią linijkę do /etc/fstab i uruchamiasz ponownie system.
@anon49702899
Faktycznie, pomogło na pierwszą pauzę - szukanie btrfsa (ale SWAP dalej sam się nie montuje). Jednak nic nie zmieniło się w kwestii pozostałych dwóch - pauzy już po Started Tell Plymouth To Write Out Runtime Data, a potem A start job is running for [...] (jak na zdjęciach), chociaż tak naprawdę to chyba jedno - A start job... pojawia się z naliczonymi ok. 30s.
Podążyłem wątkiem SWAPa - okazało się, że po zmianach w strukturze dysku zmienił się UUID partycji SWAP. Pomogła edycja /etc/fstab. W sumie chyba pisał o tym @nintyfan, tylko do końca się nie zrozumieliśmy.
Z wielką mocą wielka odpowiedzialność. W grubie naciśnij podajże na e lub ctrl+e (gdy opcja, z której startujesz system będzie aktywna) i zrób zdjęcie tego, co zobaczysz, podaj je tutaj, lub przepisz zawartość ekranu.