Linux mint, nie wykrywa gruba


(msb156) #1

Zainstalowałem Linuxa mint na ostatniej partycji, uruchamia się tylko Windows, a powinien grub z możliwością wyboru systemu, jak to naprawić.

Mam dwa dyski ssd na na którym jest partycja C:/ z windowsem i hdd (D, E, F, G, partycja z linuksem i swap.


(sajmon17099) #2

Masz BIOS czy UEFI?

Jakiego masz Windowsa?


(BiomehanikaPL) #3

Zainstalowałeś GRUBa w głównym rekordzie?


(msb156) #4

UEFI, windows 7, niczego nie instalowałem oprócz minta


(Darniad) #5

To wciśnij f12 w momencie startu i wybierz dysk z mintem jako pierwszy.


(msb156) #6

do wyboru jest tylko windows 7


(Darniad) #7

Piszesz bez sensu trochę. To odepnij na chwilę dysk z windowsem i zostaw tylko ten z linuxem. Jak wstanie to ok jak nie to nie masz tam linuxa i zainstalowales go sąsiadowi.


(msb156) #8

Niczego nie będę odpinać. Co w takim razie instalowałem prze ok 30 minut

zauważyłem że w tym UEFI nie wykrywa tego drugiego dysku na którym są pozostałem partycje i linux, jest dvd-rom i dysk ssd chodzi mi o zakłądkę boost


(sajmon17099) #9

Jaką opcją instalowałeś Linuxa (ręcznie partycjonowałeś czy opcją “Zainstaluj obok Windows 7”)? Czy instalator w ogóle wykrył twojego Windowsa?


(Darniad) #10

Sajmon On ma 2 dyski fizycznie . Msb chodI ci o zakładkę boot pewnie. Widzisz tam 2 dyski czy 1?


(sajmon17099) #11

Wiem że ma te 2 dyski, ale mimo wszystko musiałby albo partycjonować dysk drugi albo wybrać opcję zainstaluj obok Windows 7. Problem byłby jakby instalator w ogóle nie odnalazł Windowsa.

Poza tym Msb mówił że widzi tam tylko jeden dysk w zakładce “boost” (pewnie o boot chodziło, tak jak mówiłeś).


(msb156) #12

Partycje zrobiłem w gparted, a podczas instalacji minta wybrałem tą ostatnią opcje chyba “użycie innego rozwiązania” pokazało mi wszystkie partycje wybrałem tą z ext4 zaznaczyłem na niej / -(to coś bo tak czytałem i tylko wtedy mogłem ruszyć dalej z instalacją).

Myślę że problemem jest to że nie wykrywa drugiego dysku hdd w UEFI

ustawiłem priorytet 1 dla tego dysku hdd i wychodzi błąd:

error: no such device:99cd89cc-...................

grub rescue> _

 


(Darniad) #13

Jeśli nie wykrywa w uefi to jakim cudem zrobiłeś tam partycje? Wcześniej wykrywalo a teraz już nie wykrywa?


(msb156) #14

nie mogę ustawić w uefi dwóch dysków równocześnie i dvd, jest miejsce tylko na dwa urządzenia


(Darniad) #15

Nie odpowiadasz na pytania nie wspolpracujesz . Raczej nikt Ci nie pomoże w takim razie


(msb156) #16

usunąłem te 2 partycje z mintem i zainstalowałem ubuntu obok windowsa 7 i działa

i już się zepsuł włącz się grub i nie odpala ubuntu pokazuje się jakiś błąd

mam już dość takiego systemu.


#17

No, skoro pojawia się “jakiś błąd”, to znaczy że z czymś jest problem.

A tak poważnie, to skoro na każdym kroku masz z czymś problem, to po co męczysz się z tym systemem, skoro Ci nie odpowiada?


(msb156) #18

Chciałem sprawdzić jak radzi sobie Linux w grze csgo, bo słyszałem że jest lepiej niż w Windowsie.

Co do ostatniego problemu, z tym że grub się ładuje jest możliwość wyboru danych systemów po odpaleniu ubuntu i błędem, to wcześniej w uefi zmieniłem na inny dysk (ssd) na którym jest Windows i grub się już nie włączał, tylko sam windows 7, po powrocie do odpalania jako pierwszego dysku hdd nastąpił ten błąd.


#19

I sądzisz że na forum siedzą wróżki, które w swoich szklanych kulach zobaczą co to za błąd.