Linux Mint Niedziałające wyjście słuchawkowe ALC262

Mam problem z linuxem mint 7 (2.6.28-11) na laptopie Benq P-52 (Realtek ALC262 High Definition Audio). Od początku nie działało mi wyjście na słuchawki, jak je podpinałem to działały tylko głośniki główne,na forum znalazłem wątek dotyczący edycji pliku alsa-base.conf (ubuntu-alc883-brak-dzwieku-glosnikach-t356579.html). Po edycji /etc/modprobe.d/alsa-base miałem takie rezultaty:

po dopisaniu:

options snd-pcsp index=-2

options snd-hda-intel model=auto

Dźwięk pojawił się na słuchawkach ale równocześnie działają też głośniki główne (chodziło mi oczywiście o to żeby głośniki główne wyłączały się po podłączeniu słuchawek i włączały po ich odłączeniu), po odłączeniu też działały głośniki główne.

po dopisaniu:

options snd-hda-intel model=targa-2ch-dig

options snd-hda-intel enable_msi=1

Cały dźwięk jakby się trochę z ciszył mimo że jest na 100%, a wyjście słuchawkowe nie działa.

Proszę o pomoc, mam już dość windy, a korzystam bardzo często z słuchawek ![-o<

Dodane 07.03.2010 (N) 12:45

Proszę o zamknięcie tematu, ponieważ nikt się nie udzielił. Dzięki mistrzowie fachowych porad =D

Nieprawda, bo powinien się przełączać na słuchawki po ich wsadzeniu. Jeśli tego nie robi, to znaczy, że nie radzi sobie z obsługą karty dźwiękowej i jedynym wyjściem jest skompilować najnowszą wersję alsy.

Nie działają żadne sposoby, bo już próbowałem pomóc z tym problemem na forum minta.