Linux Mint skopiował swojego GRUBa i "podmienił" GRUBa systemu Deepin

Cześć,

zainstalowałem Minta 19.2 obok Deepina 15.11 i zauważyłem dziwną rzecz… GRUB Deepina stał się kopią GRUBa Minta (tytuł, wygląd, kolejność - wszystko tak samo). Jestem tego pewien - w BIOSie zostawiłem tylko opcję ‘Deepin’, a wciąż “witał mnie” GRUB Minta. Po jego odinstalowaniu pojawiał się wiersz polecenia GRUBa. Kiedy standardowe komendy (linux, initrd itd.) nie zadziałały, sięgnąłem po Super Grub2 Disk - system się uruchamia, jednak to wciąż nie rozwiązuje mojego problemu. Użyłem grub-install i update-grub, jednak po wyjęciu pendrive’a z programem i ponownym uruchomieniu znów pojawia się wiersz polecenia.

EDIT:
Poprzez program Super Grub2 Disk wciąż mogę uzyskać dostęp do GRUBa Deepina.

Użyj efibootmgr do ustawienia GRUBa Deepina w UEFI.

Jeżeli instalowałeś w trybie GPT (UEFI), a użyłeś grub-install jakby to był MBR (BIOS) to nic dziwnego, że nie działa.
Poza tym gdy instalowałeś drugi system obok to trzeba było odznaczyć instalację GRUB i zaktualizować po prostu listę systemów poprzez grub-update pod pierwszym systemem.
Deepin oparty jest o Debiana - tutaj masz wskazówki jak w trybie UEFI przeinstalować GRUBa:
https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
(oczywiście robisz według swojego układu partycji)
Jeżeli jesteś w stanie uruchomić system z Super grub2 to nie musisz robić chroota.

Wykonałem wszystkie polecenia z artykułu, dostosowałem nazwy partycji i systemu (debian -> deepin), jednak wciąż to samo. Robię coś źle? Powinienem najpierw usunąć katalog deepin z /boot/efi/EFI?

Tu jeszcze jest wyjście z xxx@xxx:~$ efibootmgr --verbose:

BootCurrent: 0003 Timeout: 1 seconds BootOrder: 0003,0002,0001,0000 Boot0000 ubuntu HD(1,GPT,c8aeb20b-ac3c-4271-91fb-d18373382567,0x800,0xdc800)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI) Boot0001 Manjaro HD(1,GPT,c8aeb20b-ac3c-4271-91fb-d18373382567,0x800,0xdc800)/File(\EFI\MANJARO\GRUBX64.EFI) Boot0002* deepin HD(1,GPT,c8aeb20b-ac3c-4271-91fb-d18373382567,0x800,0xdc800)/File(\EFI\DEEPIN\SHIMX64.EFI) Boot0003* UEFI: ADATA USB Flash Drive 1100, Partition 2 PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/USB(14,0)/USB(0,0)/HD(2,GPT,7cf6d4fd-d6ff-44e5-a0e9-2bc2129631dc,0xdc,0x1680)..BO

Czy numery BOOT000X to kolejność bootowania? Jeśli tak, to nie zgadza się z kolejnością w wyświetlaną w UEFI.

To cuś nie tak robisz.
Pokaż najpierw zawartość:
ls -lh /boot/efi/EFI/*
A także:
efibootmgr --verbose

Aha. Czyli kolejność masz złą.

efibootmgr powyżej, ls w załączniku boot1.txt (1,5 KB)

Jak tą kolejność dobrze ustawić?

Obecnie masz tak:
0003,0002,0001,0000
czyli:
pendrive,deepin,manjaro,ubuntu

Problem w tym, że masz 2 systemy oparte o Debiana i jeden oparty o Archa obok siebie, więc z tym GRUB to może być zgrzyt.
Spróbuj zmienić kolejność, z któregoś Grub może poprawnie pójdzie.
Zmiana kolejności w efibootmgr to:
sudo efibootmgr -o XXXX,XXXX,XXXX
Gdzie za XXXX podajesz numerki przypisane do poszczególnych pozycji na liście.

Z pozostałych GRUBów raczej nie pójdzie - to pozostałości po odinstalowanych systemach.

Czyli fizycznie to masz tylko Minta ?

Deepina

Pokaż, czy masz zmienną ESP ustawioną:
echo $esp

Pusta linijka - rozumiem, że nie mam?

Jeżeli masz tylko Deepina to wywal wszytko z:
/boot/efi/EFI oprócz katalogu deepin, wejdź do tego katalogu i wywal zawartość.
Następnie:

sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi/EFI --bootloader-id=deepin --recheck
sudo update-grub
i pokaż, co zwrócił update-grub.

Generowanie pliku konfiguracyjnego GRUB-a...

Znaleziono motyw: /boot/grub/themes/deepin-fallback/theme.txt Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.15.0-30deepin-generic Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.15.0-30deepin-generic Znaleziono Mac OS X na /dev/sda3 Adding boot menu entry for EFI firmware configuration gotowe

sda3 to pendrive z Super Grub Disk, zapomniałem odłączyć

No to będzie w menu :stuck_out_tongue:
Niby wszystko oki.
Znalazł vmlinuz i initrd, czyli to co niezbędne do uruchomienia systemu.
Możesz sobie zobaczyć, czy jest okej.

Teraz nic nie widzi - tylko wchodzi w setupa. Zauważyłem za to, że zmieniła się struktura w /boot/efi:
katalog EFI/deepin wciąż jest pusty, za to obok deepin powstał kolejny katalog EFI, a w nim zapełniony deepin . Powinienem go pzrenieść i zamienić z pustym deepin?

image

image

Uszszsz ten GRUB. Usuń ten nowy katalog i powtórz to co powyżej, ale jeden katalog mniej damy ścieżce.
sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=deepin --recheck
sudo update-grub

Wtedy już powinno normalnie się utworzyć zawartość w /boot/efi/EFI/deepin

I wróciliśmy do punktu wyjścia… Znowu wiersz polecenia z “ubuntu” w nazwie :unamused:

A nie masz czasem gdzieś zdublowanej partycji ESP z bootloaderem?
efibootmgr --verbose powinien pokazywać tylko już deepina.