zainstalowałem Minta 19.2 obok Deepina 15.11 i zauważyłem dziwną rzecz… GRUB Deepina stał się kopią GRUBa Minta (tytuł, wygląd, kolejność - wszystko tak samo). Jestem tego pewien - w BIOSie zostawiłem tylko opcję ‘Deepin’, a wciąż “witał mnie” GRUB Minta. Po jego odinstalowaniu pojawiał się wiersz polecenia GRUBa. Kiedy standardowe komendy (linux, initrd itd.) nie zadziałały, sięgnąłem po Super Grub2 Disk - system się uruchamia, jednak to wciąż nie rozwiązuje mojego problemu. Użyłem grub-install i update-grub, jednak po wyjęciu pendrive’a z programem i ponownym uruchomieniu znów pojawia się wiersz polecenia.
EDIT:
Poprzez program Super Grub2 Disk wciąż mogę uzyskać dostęp do GRUBa Deepina.
Jeżeli instalowałeś w trybie GPT (UEFI), a użyłeś grub-install jakby to był MBR (BIOS) to nic dziwnego, że nie działa.
Poza tym gdy instalowałeś drugi system obok to trzeba było odznaczyć instalację GRUB i zaktualizować po prostu listę systemów poprzez grub-update pod pierwszym systemem.
Deepin oparty jest o Debiana - tutaj masz wskazówki jak w trybie UEFI przeinstalować GRUBa: https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
(oczywiście robisz według swojego układu partycji)
Jeżeli jesteś w stanie uruchomić system z Super grub2 to nie musisz robić chroota.
Wykonałem wszystkie polecenia z artykułu, dostosowałem nazwy partycji i systemu (debian -> deepin), jednak wciąż to samo. Robię coś źle? Powinienem najpierw usunąć katalog deepin z /boot/efi/EFI?
Obecnie masz tak:
0003,0002,0001,0000
czyli:
pendrive,deepin,manjaro,ubuntu
Problem w tym, że masz 2 systemy oparte o Debiana i jeden oparty o Archa obok siebie, więc z tym GRUB to może być zgrzyt.
Spróbuj zmienić kolejność, z któregoś Grub może poprawnie pójdzie.
Zmiana kolejności w efibootmgr to: sudo efibootmgr -o XXXX,XXXX,XXXX
Gdzie za XXXX podajesz numerki przypisane do poszczególnych pozycji na liście.
Znaleziono motyw: /boot/grub/themes/deepin-fallback/theme.txt Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.15.0-30deepin-generic Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.15.0-30deepin-generic Znaleziono Mac OS X na /dev/sda3 Adding boot menu entry for EFI firmware configuration gotowe
sda3 to pendrive z Super Grub Disk, zapomniałem odłączyć
Teraz nic nie widzi - tylko wchodzi w setupa. Zauważyłem za to, że zmieniła się struktura w /boot/efi:
katalog EFI/deepin wciąż jest pusty, za to obok deepin powstał kolejny katalog EFI, a w nim zapełniony deepin . Powinienem go pzrenieść i zamienić z pustym deepin?
Uszszsz ten GRUB. Usuń ten nowy katalog i powtórz to co powyżej, ale jeden katalog mniej damy ścieżce. sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=deepin --recheck sudo update-grub
Wtedy już powinno normalnie się utworzyć zawartość w /boot/efi/EFI/deepin