Linux mint

cześć
1.jakie stworzyć partycje do linux mint tak by danych nie tracić zdjecia i dokumenty ?
2.jak nakierowac instalacje na stworzone partycje ?
dysk ssd 120gb i 8ramu …

Najpewniej jest w chmurze.

W chmurze jest najmniej pewnie, bo nie masz nad nią żadnej kontroli ani żadnego wpływu.

No to zaszyfruj VeraCryptem - ja tak mam.

Świetnie, a jak Ci tę chmurę wyłączą albo odetną do niej dostęp? Kto im zabroni?

A jak ci padnie dysk w domowym kompie? Pół biedy jak to tylko zdjęcia z imienin u cioci - najwyżej się obrazi. A jak jakieś dokumenty związane z pracą - w chmurze musisz zaszyfrować.

Jak każdy rozsądny człowiek w domowym komputerze mam RAID1 a ważne dane mają robione kopie zapasowe na maszyny nad którymi mam kontrolę.

Widziałem już spalone dyski w RAID1 - przy poważnym przepięciu lecą oba. Ewentualnie może być zewnętrzny dysk trzymany w szafie i używany tylko do kopiowania.

Dlatego mam kopie zapasowe na maszynach nad którymi mam kontrolę. Nie doczytaleś tego czy zignorowałeś celowo?

A gdzie robisz (trzymasz) te kopie?

Jedną na maszynę, która stoi u mojej rodziny w innym mieście a drugą na VPS, który dzierżawię. Mam tam umowę z SLA i kary umowne w razie niedostępwności. Coś, czego wszystkie chmury unikają jak ognia. Nie muszę chyba dodawać, że kopie są szyfrowane. Co ważniejsze dane jeszcze się synchonizują między moimi kilkoma prywatnymi maszynami, ale to nie jest element zabezpieczenia danych a wygody.

Twój wybór.

Partycja systemowa / 20-40 GB (niższy zakres wystarczy jeśli nie planujesz zainstalować wszystkich pozycji z repozytorium :wink: ), partycja /home reszta dysku.