Posiadam laptopa Acer (UEFI). Próbowałem różne dytrubcje Linuxa, na przykład Linux Ubuntu, Mint, ElementaryOs itp. Wcześniej na tym samym laptopie wszystko działało, to znaczy pobieram iso linuxa, bootuje poprzez Unetbootin, zmieniam w biosie, instaluje i działa. A teraz nic, po prostu pc przechodzi do Window (W trybie Legacy Bios pokazuje się SYSLINUX). Opcja secure boot ustawiona jest chyba na ‘‘standard’’ ale jest zaznaczona na szaro, więc nawet jeśli bym chciał coś zmienić to i tak nie da się. Co ciekawe, bootowanie android x-86 nie jest problemem.
Nie jestem ekspertem, ale moje doświadczeniaz z Unetbootin były takie, że jeśli na tym samym pendrivie miałem jakiegoś linuksa, a później jeszcze raz sformatowałem pendrive i za pomocą Unetbootin nagrałem innego Linuksa, to Unetbootin nie startował prawidłowo, właściwie nie dało się zainstalować Linuksa. Czyli sam problem był z Unetbootin i pendrivem. Przyczyną było niedokładne sformatowanie pendrive. Próbowałem różnych programów to formatowania pendriva i znalazłem tylko jednego (pod windowsa) który formatował pendriva i później Unetbootin nie miał problemu z instalacją linuksa. Program nazywał się usb_format.exe. Uruchamia się go z poziomu administratora (w windowsie) i nie instaluje w systemie. A propos ten program przywrócił mi rzczywisty rozmiar mojego pendriva do 7GB, kiedy zainstalowałem Open Suse na pendriva to zmniejszył się on do 1 GB, a później nawet formatując tego pendriva nie mogłem odzyskać 7GB tylko miałem do dyspozycji 1GB. Może są jakieś inne lepsze programy do formatowania pendriva. Nie wiem czy w tym leży twój problem, może chodzi o ustawienia w Biosie.
można to też zrobić pod windowsem bez zewnętrznych programów. Należy użyć narzędzia dyskowego dostępnego w menu start/panel sterowania/narzędzia administracyjne/zarządzanie dyskami (o ile nie pomyliłem nazw bo pisze z pamięci). Powinna tam być opcja utworzenia nowej tablicy partycji i nie potrzeba żadnych usb_format.exe cokolwiek to jest Tylko przy tych zabawach nie pomyl który dysk formatujesz