Sparky, Antegros nie obsługują Asus USB-BT400. Ubuntu 16.04 i 17.10 bez problemu z zbootowanego USB. Zostaje na Ubuntu 16.04.
Miałbym prośbe jak komuś się zechce poświecić chwile czasu o linki, żeby mieć w Ubuntu najnowsza wersję LibReOffice nie ta z repozytoriów Ubuntu bo u nich nie ma najnowszej wersji i do Firefoxa, żeby mieć nowe wersje od Mozilli od razu. Będę szczerze wdzięczny. Jeszcze link z instrukcją jak zrobić rozpakowywanie rar, zip i 7zip tak jak w 7zip dla windows z prawokliku. Będę wdzięczny za poświęcony czas. Idę instalować Ubuntu.
A jeszcze jedno jak zrobić pod ubuntu partycje z EFi 2 sztuki. Powiedzmy 85GB dla Ubuntu, chyba, że za dużo i reszta na dane czyli /home. Ktoś kto to robi często może 2 minuty poświęcić i napisac jak
Dawniej testowałem SparkyLinux i powiem tak ładnie to wyglądało i chodziło do czasu pierwszej większej aktualizacji gdzie zapętlały się zależności.
Dziś jak przeczytałem o SparkyLinux postanowiłem go przetestować.
Ściągnąłem sparkylinux-5.2-i686-minimalgui.iso i uruchomiłem w VMware. Testowania za wiele nie było bo na dzień dobry klawiatura działała tylko połowicznie, tzn. na pierwszym oknie instalatora żadna pozycja domyślnie nie jest zaznaczona i nie działają strzałki (góra - dół). Żeby było śmieszniej Tab działa.
@anon41799040
Odnośnie antywirusa jak koniecznie potrzebny to jest: ClamAV (clamtk, clamtk-nautilus)
A po doinstalowaniu: clamav-daemon ”edziesz się czuł jak na Windowsie bo twój Linux zacznie mulić.
W Ubuntu nie ma domyśłnie ikon na Pulpicie. W tym wydaniu można to włączyć, ale kładą już lagę na Unity ( i mutacje).
W systemie powinien być zainstalowany program File-Roller. W tym wypadku uruchom normalnie menedżer plików. Wejdź do katalogu Pobrane. Prawoklik na jakimś archiwum i powinna być opcja “Rozpakuj” czy “Rozpakuj tutaj”.
Menedżer pakietów dpkg ma ustawione, żeby domyślnie instalował pakiety polecane i sugerowane. W tym wypadku większość “pakerów” masz w sugerowanych - powinny być zainstalowane, a cały program obsłużyć wszystkie te typy archiwów: https://packages.ubuntu.com/xenial/file-roller