Linux Ubuntu-Instalacja

Witam.

Mam kilka pytan.

1.Czy na linuxa wystarczy 20 GB wolnej pamieci? ( Nie moge usuwac plikow,nie mam systemu)

2.Czy moge go nagrac na plyte DVD (Na CD za malo miejsca,ale jesli idzie na CD to jak?)

3.Czym nagrac?(Nie bede nagrywal u siebie,wiec licze na prosty instalator i usuwanie programu).

Na laptopie jest Win Vista.(Ktory nie dziala i zostanie odinstalowany)

Nie mam polskich znakow.

Pozdrawiam

1. 20 GB powinno wystarczyć (oczywiście wszystko zależy od tego co później będziesz instalował).

2. Możesz nagrać na DVD.

3. Jakimkolwiek programem, który poradzi sobie z nagraniem obrazu w formacie ISO. Możesz też wrzucić instalkę na pendrive przy pomocy programu Universal USB Installer i z niego zainstalować.

1. W przeważającej liczbie przypadków tak.

2. Tak.

3. Dowolnym programem umożliwiającym przerzucenie na DVD obrazu płyty. Dowolne Nero, Aschampoo, Alcohole itd.

Jesli idze o te 20 GB to po instalacji usune windowskie pliki oraz Viste.

Hmm,chodzilo mi o konkretny program jaki byscie polecili?ImgBurn?

Pendrive odpada,z plyty mam chyba LiveCD tak?

2 x Tak

UltraISO, Alcohol 120/50, Ner. Ashampo ,itp.

Z pendrive też możesz w trybie “Live” uruchomić.

Giiixxxx6 ,

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku zmien.gif

Jest na to bardzo prosty sposób - uruchamiasz terminal i wpisujesz takie polecenie

setxkbmap pl

i już masz polskie znaki.