Zainstalowałem sobie slackware 14.1 i ten system używa tylko 2.8 GB pamięci, a mam 8 GB całkowitej pamięci RAM, moja wersja jądra to 3.10.17.
Używa czyli co? Że system widzi tylko 2,8GB pamięci?
Czy tylko “zjada” 2,8GB? To chyba dobrze, że ma małe zużycie? :>
Widzi tylko, a używa 1,6 GB.
System 32 bitowy?
tak
No to nic dziwnego, poczytaj sobie ile max pamięci może zalokować system 32 bitowy - podpowiem 4GB ale w to wlicza się RAM, SWAP oraz czasem pamięć GPU. Zainstaluj sobie system 64 bitowy i problem zniknie.
Albo do tego co masz doinstaluj jądro PAE. Chociaż bardziej sensowne jest przeinstalowanie systemu na 64-o bitowy.
Też można, ale podobno PAE trochę odbija się na wydajności pamięci RAM. Oraz nadal jeden proces nie może zalokować więcej niż 4GB.
To akurat wiem, że system 32-bitowy, może maksymalnie używac 4 GB pamięci, ale teraz zauwazyłem, że używa tylko 1 rdzeń i z tego rdzenia, który ma 2 wątki tez używa tylko jednego wątka, a mam kompa 2 rdzeniowego i 4 wątkowego czy to możliwe, że architektura 32 bitowa ma jakieś ograniczenia co do rdzeni procesora, będą sobie musiał zainstalowac debiana.
Ehe? Może w dany momencie nie potrzebuje więcej? Na pewno wszystkie rdzenie są dostępne. Wiesz że nie każda aplikacja potrafi podzielić zadanie na więcej rdzeni? Pokaż może zrzuta z htop.
Wiem to po tym, że jak dałem polecenie make -j 5 czyli stwórz 5 wątków dla makczyli na pięciu prcesorach się kompiluj to pojedyńczy wątek bierze tylko 15% procesora.
Sprawdź obciążenie podczas wykonywania tego procesu. Każdy rdzeń powinien być obciążony na 100%. Na mojej i3(2 rdzenie, 4 wątki) podczas wykonywania polecenia make -j4 mam obciążony każdy rdzeń na 100%.
15% całego procesora? 100/5=20% czyli w sumie obciążaj blisko na 100% procesor, pewnie reszta zostaje na procesy systemu i inne aplikacje.
Poza tym co zostało już wcześniej napisane, Slackware do nowszego sprzętu pasuje jak pięść do oka. Instalacja wersji 64-bitowej również nie będzie rozwiązaniem wszystkich problemów.
To zacofany, wydany wiele lat temu system, który nie potrafi w pełni wykorzystywać nowszych technologii. Nawet taki Debian Stable przy nim wygląda jak cud nowoczesnej techniki.
mnie trochę śmieszny, że z jednej strony instalujesz Slackware, używasz make, a z drugiej strony nie ogarnąłeś 32/64 bit (jakbyś pisał z Ubuntu to jeszcze pół biedy). Przecież na 90% problem polega na tym, że trzeba porządny i nowy system 64 bitowy zainstalować, a nie 32.
to jest coś na zasadzie:
"wymieniłem turbinę spalinową w samochodzie, a mam miękkie koła"
odpowiedź:
“dopompuj koła”
robisz trudne rzeczy, a zapominasz o podstawach
Gdzie ja napisałem, że nie wiem że system 32 bitowy ma możliwość tylko zaadresowania 4 GB ramu, a system 64 bitowy dużo więcej, ja to wiem tylko, że wtedy zapomniałem o tym, że slackware może być jeszcze do ściągnięcia w wersji 32 bitowej.
Podaj pełne wyniki poleceń z konsoli:
lscpu
free -m
Faktycznie, może zamiast męczyć się ze Slackware, zainstaluj sobie Gentoo. Odpal kompilację 8 pakietów na raz i zobacz jak procek sobie z tym radzi. W każdym razie, jeśli to świeżo zainstalowany system, to przeinstaluj na 64-bit.