Linux vs windows10

witam mam pytanie kupilam laptopa z systemem windows 10 przestal mi dzialac system .znajomy zainstalowal linuxa nad ktorym kompletnie nie moge zapanowac pytanie do ludzi madrych jak moge wgrac ponownie system window jesli moj laptop nie ma kieszonki na cd i przed zmiana systemu nie zostal zgrany na pendrive poniewaz na dana chwile wszystkie punkty napraw sa zamkniete musze to zrobic sama prosze o pomoc

Ale masz kolegów… :wink: Co to konkretnie za laptop?

1 polubienie

Dlatego taki pendrive musisz zrobić sobie sam. Najlepiej za pomocą tego narzędzia ze strony MS:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/15088/windows-10-create-installation-media
Musisz jednak dokładnie znać jaką wersję dziesiątki miałeś zainstalowaną na swoim laptopie. Jeżeli miałeś na przykład wersję Home a zainstalujesz Pro to wersja Pro się nie aktywuje. Wybierasz odpowiednią wersję i tworzysz botowalnego pendrive’a. Potem z tego pendrive’a botujesz system i rozpoczynasz instalacje. Gdy instalator zapyta się o klucz produktu pomiń to. System aktywuje się sam pobierając cyfrową licencję gdy wykryje połączenie z internetem i połączy się z serwerem Microsoftu.

To już lepiej u kolegi przygotować pendrive z systemem Windows10.

To już lepiej ogarnąć linucha który jest i działa niż znowu instalować system który zaraz ‘przestanie działać’ :wink:

A poza tym sama nie da rady tego zrobić. Wystarczy przeczytać jak opisuje ‘problem’

Koledzy, czytamy uważnie:

Czyli na 99% jest tam partycja z której można przywrócić stan fabryczny :wink: więcej się dowiemy, kiedy okaże się jako to konkretnie jest laptop :wink:

Kolega jeszcze ma nadzieję, że wszystkiego nie zaorali albo odpali po grzebaniu w partycjach :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

jak to stawiał ogarnięty linuxiarz to na 99% nie ma tam już żadnych windzianych partycji :slight_smile:

Założysz się o nerkę? :wink:

Jak już się stało to co się stało i jest chęć powrócenia jednak do w10 to stawiać czysty system bez tych zbędnych śmieci od producenta laptopa, które pojawią się na pewno po przywróceniu stanu fabrycznego. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

laptop to acer A315 51 58X ASPIRE 3 problem jest wlasnie taki ze przed zmiana na linux .windows nie zostal zgrany

nie widzi partycj czyli co nic sie nie da zrobic i tylko czeka mnie kupno nowego systemu .linux dla mnie jest nowoscia jak w ogole mialabym sie zabrac za poznanie takiego systemu

acer aspire3 A315-51-581X

Jeżeli kupiłaś laptopa z systemem w10 to nie musisz kupować nowego systemu. Wystarczy że pobierzesz go ze strony MS a potem zrobisz to co pisałem ci wyżej.

Spokojnie. Musisz wgrać system Windows 10 (najprawdopodobniej w wersji Home). Być może wystarczy podłączenie przygotowanego wcześniej pendrajwa z systemem. Jeśli może to ktoś zrobić na innym systemie, to tym lepiej, jak nie, to i na Linuxie da się to zrobić.
Instalacja nie jest trudna, w sieci jest pełno poradników. Ważne, aby podczas instalacji usunąć absolutnie wszystkie partycje z dysku.

Spokojnie. Nauczysz się linuxa. To łatwe, u mnie dzieciaki używają . W razie kłopotów pytaj na forum.