Linux & Windows jak je polaczyc

witam, mam takie zapytanie, mam zamiar na kompie miec 2 systemy, Linux Debian i Windows XP, i teraz tak:

mam xp zainstalowanego, chce doinstalować Debiana,

http://www.debian.org/releases/stable/debian-installer/

które wybrać i sciagnac??i czy musze jakos skonfigorowac xp-ka zeby dzialal poprawnie, na xp bede pracowal tylko wtedy gdy bede cos potrzebowal a na debianie nie bede mogl z innych powodow, np: brak jakiegos programu ktory jest na Windzie a nie ma na Debianie

ogólnie to moja mama kiedyś raz przypadkowo zainstalowała dwa Winy XP Professional :stuck_out_tongue: ale jak to zrobiła to nie wim, może najpierw instalnij Linuxa normalnie tak jak zwykle, potem Winde i nie ustawiaj Formatu dysku, na którym masz Linuxa :slight_smile: może zadziala ale jak zadziała to bedziesz miał ok. dwa razy bardzoej zawalony dysk niż jakz np. samym XP

Paker jestes pewien ze to ma byc koniecznie debian, skoro masz jednak małe pojęcia jak widze o samym linuxie i 2 roznych systemach na dysku?

Co do tego ktore wybrac to zalezy od twojego procka…

Ogołem z full CD/DVD sets amd64 dla 64 bitowych prockow AMD, ia64 dla 64bitow od Intela, reszta typowych prockow typu Athlon XP 2000 etc - i386

Złączono Posta : 11.09.2007 (Wto) 15:07

nie, nie musisz.

, tu by był drobny problem bo winda by ci skasowala GRUBA/LILO z bootsektora i bez ponownej instalacji go za pomoca jakiego livecd i uzycia chdir nie mogl bys odpalic linuxa

Ogólnie to załóż partycję (jedną lub więcej) dla Windows i zostaw puste miejsce na dysku. Potem odpal instalację linuksa i przy instalacji wybierz “wykorzystaj puste miejsce na dysku”.