Linux? wybór dobrego routera

Witam

planowałem kupić router 3 antenowy, ale jak zobaczyłem jak to na prawdę działa, stwierdziłem że to /cenzura/ :slight_smile:

chodzi o to że te trzy anteny wybierają najlepsza częstotliwość, może zwiększa się moc, ale jak wycentruję anteny w przeciwnych kierunkach router po prostu głupieje.

sprawdzone na d-link za 320zł

więc postanowiłem kupić fajny router cicsco linksys wrt160NL

http://allegro.pl/router-linksys-wrt160 … 06638.html

Lecz nie wiem czy będzie:

co oznacza słowo linux w opisie aukcji ?

dobrze działał pod UPC internet 25MB sieć lokalna

czy router obejmie całe mieszkanie 39 m2 jeżeli będzie stał na środku

czy jeżeli wywalę jedną antenkę na zewnątrz to czy router “zgłupieje”

jeżeli macie jeszcze jakiś fajny router około 200zł +/- 50zł to proszę napisać,

min. 2 anteny i nie może być chińskiego tp-linka

proszę, by można go było podłączyć pod UPC

do admina: napisałem posta w tamtym temacie o routerach, nikt nie dał odpowiedzi !

pozdro

Linux będzie oznaczać że możesz wgrać alternatywny soft.

większych mieszkaniach używałem “badziewnych” routerów tp-linka i nie było problemów ze łączem 30MB, stabilnością, czy zasięgiem, dzielone na kilka kompów i sciąganie torrentów w trakcie, więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale Twój świat, Twoje kredki.

i co znaczy “wycentruje anteny w przeciwnych kierunkach”?

proponuję dowiedzieć się jak działają anteny dookólne.

mam kogoś kto ma stację cisco i ma to rozgałęzione w ten sposób, że dwie anteny na dachu w przeciwnych kierunkach, pólnoc, południe i jedna na cały dom

podłączyłem router i dosłownie zwariował

TP-link jest jednak chiński, lecz nie wiem czy warto w niego zainwestować, boję się o to, że okaże się “chińska tandetą”

jak mam wybierać to tylko TL-WR1043ND za 189zł

jak nie ten to tylko ten cisco WRT160NL z linuxem za 220zł

więc proszę o pomoc, co będzie lepsze

przeczytaj sobie - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1313755.html

może kolega ma to w standardzie “G”, ciężko powiedzieć, jak widzisz wyżej - “najlepszym roziwązaniem jest TEST”

EDIT: poza tym zastanawiam się, po co chcesz kombinować z 3 antenami?, czy masz problem z zasięgiem w 40m2 mieszkaniu??? ustaw router rozsądnie - bo takie mieszkanie na 15-20MB łączu i nawet 4 kompach pociągnie najtańszy router tp-linka taki model z “340G” w nazwie.

nie chcę chińczyka !!

tp - link to wg. mnie najgorsza technika i jakość

może i przesadzam, router za 220zł do zastosowań domowych, ale wolę dać 220zł i mieć US cisco linksys niż

kupić tp - link który nie jest zaufaną firma :wink:

po cisco spodziewam się dobrej jakości, tak też czytałem że są ludzie zadowoleni

testu nie będę robić, kupię router może w środę :wink: 220zł najwyżej przepłacę