Lista przydatnych poleceń odnośnie naprawy struktury danych na dyskach z poziomu Windows (kiedyś i Linux)

Sam za bardzo nie mam rozległej wiedzy na temat takich poleceń, ale chciałem utworzyć temat gdzie będzie można takie informacje zebrać w jednym miejscu. Więc gorąco zachęcam do dyskusji!

chkdsk D: /f /r /v

Tutaj mój przykład. Do tego należałoby dodać opis programu wraz z listą jego przełączników i co one robią.

sfc /scannow /offbootdir=D:\ /offwindir=D:\windows

I tutaj mam pytanie. Czy sfc umożlwia przeskanowanie innych liter niż domyślny C:, bo nie wiem czy to polecenie co wyżej wstawiłem naprawia pliki na dysku D: czy pobiera tylko te pliki z niego w celu naprawy np. C:.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

I jakie są na Linuksie nie mam pojęcia. Mnie osobiście ciekawi czy oprócz naprawy ext4, są do naprawiania ntfs i jak taka składnia wygląda. Bardzo mnie interesuje działanie poleceń na zewnętrznych nośnikach, więc jeśli wiecie jak dodać takie coś na inne dyski to piszcie śmiało.

Jak ktoś doda opis i co one robią, w jakim celu się używa, do czego służy będzie strasznie miło.

• chkdsk służy do sprawdzania kondycji tablicy systemu plików „FATowych” i NTFS. W niektórych przypadkach może je naprawić.
  • sfc z kolei do sprawdzania plików Windowsa.
  • dism to narzędzie do zarządzania/preparowania WIMów.

Innymi słowy, tytuł tematu nie ma żadnego sensu. :stuck_out_tongue: Dysków się nie da naprawić, więc i takich magicznych poleceń nie znajdziesz (naprawiać możesz jedynie strukturę logiczną).

A co do Linuksa i odpowiednika chkdsk to zwie się fsck.