Listy, kontrola wcięcia

mam na szybko problemik do rozwiązania

mam dość sporą listę i za bardzo wcięcia mi zabierają miejsce, a w layocie nie ma już miejsca

jak kontrolować wcięcia? czy da się kontrolować wcięcia niezależnie dla 2, 3, 4 poziomu listy ?

• AAAAAA

• bbbbbb

• ccccccc

• DDDDDDD

• 11111111
      • 22222222
      • 3333333
      • 4444444444

• xxxxxxxx
      • 99999999
      • zzzzzzzzzzzzzzz …
        pilne :slight_smile:Dodane 31.05.2010 (Pn) 16:11 – no cóż, potrzeba matką wynalazków i wynalazczości :wink: choć to pewnie nic odkrywczego… po dłuższej chwili grzebania po css serwisów “podejrzanych” o sterowanie wcięciem znalazłem co potrzebuję mój końcowy kodzik:

ul {padding-left: 25px}

ul ul {padding-left: 15px}

ul ul ul {padding-left: 25px}

ul ul ul ul {padding-left: 35px}

hINDUss , proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący dokładniej o problemie. W przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.

podbijam, niestety IE ma swoje zdanie (jak zwykle zresztą :frowning: ) i nie zmienia wcięcia

pomocy? :slight_smile:

proszę panie moderatorze podać co może być konkretniejszego od “listy, kontrola wcięcia”

może spróbuj ponadawać klasy poszczególnym poziomom:

.jeden {padding-left: 25px;}

.dwa {padding-left: 15px;}

Przecież to proste :). Jako, że IE inaczej “paddinguje” i marginesuje" od pozostałych zrób tak, że dla wszystkich przeglądarek zerujesz paddingi i marginesy, a najlepiej zerujesz paddingi ustawiając tylko marginesy. Dla przykładu:

ol, ul, dl {

margin: 0 0 1em;

text-align: left;

text-indent: 0;

}

ol, ul {

margin: 0 0 1em 2em;

padding: 0;

}

ol ol,

ol ul,

ul ul,

ul ol {

margin-bottom: 0;

}

dt, li {

margin: 0 0 0.2em;

}

dd {

margin: 0 0 0.1em;

padding: 0;

}

To tylko propozycja, więc nie traktuj tego jako wyznacznik, ale jako wstęp do dalszych rozmyślań :).