Liteon shw-1635s problem z rw

Po zmianie firmaware na YS0Z moja nagrywarka nie chce kasować rw (wszystkich) po prostu nie wykrywa płyty jako wielosesyjnej, więc dogrywanie też jest nie możliwe. Ściągnąłem więc z cdrinfo starszą wersje biosu (jedyną na tej stronie) YS0V. Jednak wyskakuje błąd że nie wykryto takiego napędy. Chociaż widnieje on w tym okienku tylko z dopiskiem YS0Z. Czyżby nie można było wgrywać starszego biosa?

Więc może ktoś pomoże bo ten bios którego teraz posiadam nie spisuje się w ogóle z płytkami rw. Był ściągany z oficjalnej strony i tylko taki tam istnieje żadnego starszego nie ma!

Więc proszę o pomoc!

większość (jak nie wszystkie) oficjalne programy wgrywające firmware ma zablokowaną możliwość wgrania starszej wersji niż jest obecnie,

być może do Twojej nagrywarki jest dostępne nieoficjalne firmware, które takiej blokady już nie ma

a czy nagrywarka przed zmianą firmware kasowała RW?

Tak przed zmianą było wszystko ok. Czesami nie czytała tylko płyt ale to bardzo żadko. Dlatego myślałem że nowy bios sobie z tym poradzi a tu wałek.

Więc bardzo proszę o podanie jakiegoś dobrego biosu albo jakiegoś innego sposobu na poradzenie sobie z tym problemem. Bo bios z oficjalnej strony nie za bardzo się spisuje.

Skoro wcześniej również zdarzało się że nie czytała, to moim zdaniem FirmWare nie ma tutaj nic do rzeczy.

Raczej spróbuj przeczyścić optykę w napędzie, ewentualnie wymienić taśmę :wink:

No przedtem nie czytało ale bardzo bardzo rzadko no i tylko płyty które przeszły już swoje więc nie wiem. Sprawdzę jeszcze tą taśmę.