LiteOn SOHW 1653S nie wypala płyt cd

Witam serdecznie!

Mam taki oto problem. jakiś czas temu zakupiłem nagrywarke dvd taką jak w temacie. Prawie od samego początku płytki DVD wypalałem bez najmniejszego problemu, natomiast płytki cd już nie. Otóż przy próbie nagrania czegokolwiek nagrywarka rozpędza się poczym słychać cichutkie “pyk” :slight_smile: po czym płyta zwalnia i tak w kółko, gdy próbuje płytę wyjąć z napędu komputer zawiesza się !!

Na początku problem występował rzadko kiedy, ale ostatnio stał się bardzo natarczywy i nie mogę wypalić prawie żadnej płytki. Próbowałem już z kilkoma różnymi producentami nośników i problem powtarzał się. Wgrałem nowszy soft do nagrywarki oraz dograłem jakieś sterowniki które zalecił producent i to też nie pomogło… :frowning:

Czy istnieje jakiś sposób na mój problem?

Pozdrawiam!

Kiedyś miałem tak samo może to ci pomoże:

1.Wchodzisz w Mój Komputer.

2.Dajesz właściwości tej nagrywarki np: Stacja dysków Dvd-Rm

3.Dajesz zakładkę nagrywanie i zaznaczasz włącz nagrywanie dysków Cd na tej stacji.

4.Dajesz Zastosuj.

5.Uruchom ponownie komputer. :mrgreen: :smiley:

6.Jeżeli to nie pomoże zwróc się do kogoś innego. :frowning:

Panel Sterowania -> System -> Sprzęt - > Menager urządzeń -> Napedy CD - DVD Prawoklik na twój naped i sprawdz tryb pracy moze nagrywarka z trybu DMA przełaczyła Ci się w tryb PIO

Jesli masz ją jeszcze na gwarancji to radze zanieś ją do serwisu. Szkoda kombinować samemu a można stracić gwarancję.

Nie mogę zlokalizować miejsca gdzie sprawdza się ten tryb pracy! :frowning:

zrobiłeś tak jak ja ci mówiłem?

Nie mam takiej zakładki jak “nagrywanie” !!

ogólne, sprzęt, autoodtwarzanie, udostępnienie. Wcześniej nagrywałem płyty tyle, że co którąś udało mi się nagrać.

Chyba powinno być:

Panel Sterowania -> System -> Sprzęt - > Menager urządzeń -> Kontrolery

IDE ATA-ATAPI >>Podstawowy kanał IDE >>> właściwośći >>> zawansowane.

:mrgreen:

Tu mam wszystko ustawione na DMA lub Ultra DMA !!

Złączono Posta : 03.07.2006 (Pon) 19:43

Widze, że serwis mi tylko zostaje… :frowning: