Livebox 2.0, pingi, mało mbs

Witam, Posiadam router Livebox 2.0 od bardzo długiego czasu. Od 5 miesięcy mam problem z pingiem. W dzień pingi są od

70-120ms, od godziny 23:00, pingi na polskich serwerach są 20ms(stale), a na zagranicznych 60 i wtedy można spokojnie pograć. Mój dostawca internetu to Orange. Posiadam łącze do prędkości 20MBS, gdzie w dzień mam 3-7mbs, czasami 1mbs, dopiero w nocy mam 16mbs. Moje pytanie jest, czy może to być wina mojego routera, czy przez niego w dzień jest jakieś ograniczanie prędkości? Warto się zaopatrzyć w nowy router?

moim zdaniem to zwyłky router tp linka za 50 zł wgrywasz openwrt/gargoyle i jest to dużo sprawniejszy routerem moim zdaniem :smiley:

Czyli router zmienię na jakiś lepszy i pingi powinny być ok?;]

Zmiana routera może nic nie zmienić,bo problemem może być linia i jej obciążenie.W nocy jest mniej obciążona i transfery jak i pingi są lepsze.

Routera bym się nie czepiał, tu bardziej problem leży w infrastrukturze Orange. Możesz zgłosić im te problemy. Na router się nie napalaj, za 50zł nie kupisz dobrego routera a tym bardziej nie wgrasz alternatywnego softu, bo pod modele z ADSL go nie ma. Dodatkowo jeśli masz tv od Orange to sprawa się dodatkowo komplikuje.

miałem na mysli router bez adsl :slight_smile: kto normalny kupuje router z adsl :slight_smile: uzytek z niego mały.:slight_smile: