Witam serdecznie
Łączysz portami LAN, wyłączasz DHCP na drugim routerze i ustawiasz inne IP odpowiednio dla liveboxa i Asusa. Powinno działać wifi i lan.
DHCP wyłączam w routerze Asus’a, tak?
Tak, wystarczy że Livebox będzie rozdawał adresy.
Jeszcze jedno pytanko. Tak jak pisałem, czyli podłączenie do WAN w routerze Asus’a nie zadziała? Chcę mieć pewność i wiedzieć na przyszłość aby o to nie pytać.
Przy trybie bridge ma szanse to zadziałać.
A mógłbyś podać przykłady IP odpowiednio dla Livebox’a i Asus’a?
Ważne żeby IP różniło się choć o numerek, np. 192.168.1.1 dla Livebox i 192.168.1.2 dla asusa.
Czyli podsumowując, z Livebox’a wychodzę kablem Ethernet z wyjścia LAN i wchodzę do routera kablem też do wyjścia LAN. W routerze Asus’a wyłączam DHCP i odpowiednio zmieniam IP do Livebox’a i Asus’a, tak?
Tak.
A jak zmienić DHCP w routerze Asus’a?
Ok, a IP w routerze Asus’a zmienię pewnie w zakładce LAN IP, tak?
Tak.
Chyba już wszystko wiem. Mam ostatnie pytanie jeszcze. Gdy wszystkie te czynności zrobię, to bez problemu będę mógł podłączyć kablem Ethernet komputer pod router Asus’a i cieszyć się Internetem, tak?
Tak, asus będzie tylko pośrednikiem w drodze na liveboxa.
Pytam, ponieważ mnie to ciekawi, że z wyjścia Livebox’a też mogę podłączyć do wyjścia w routerze i potem jak chcę podłączyć komputer to muszę również wyjść (tu rozumiem). Tak na logikę to jak się wychodzi to trzeba potem gdzieś wejść a nie znowu wyjść. Rozumiesz co mam na myśli
Przecież każdy port jest dwukierunkowy, pracuje w pełnym duplexie. W przeciwnym razie naraz mógłbyś tylko odbierać dane albo je wysyłać do internetu.
A no racja. Nie przemyślałem tego. Dzięki za cenne odpowiedzi. Dziś zamawiam router. Pochwalę się w tym samym poście jak mi poszło i czy nie wyniknęły kolejne komplikacje. Pozdrawiam.
A co bym musiał wybrać na str. 25 i dalej? http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wireless/RT-N12_D1/E7901_RTN12_D1_Manual.pdf