Od jakiegoś czasu mam wątpliwą przyjemność korzystać z internetu u moich rodziców i mam pytanie. Czy wam (właścicielą Liveboxów) zdarza się, że sieć przestaje udostępniać internet? To znaczy karta sieciowa łączy się z punktem dostępowym gdy po jakimś czasie wracam do komputera mam kompunikać “brak dostępu do internetu” Po za tym przy internecie 40Mb nie jestem wstanie wyciągnąć więcej niż 1,3 MB. (mega bajty i bity wpisane są poprawnie) przez sieć wi-fi.
Hej,
- Jaka wersja LiveBox’a?
- Czy po takim zawieszeniu udostępniania połączenia sieciowego poprzez WiFi jedyną możliwością przywrócenia jest restart LiveBox’a?
- Jakie szyfrowanie w sieci WiFi?
- Jaka odległość od LiveBox’a i jaki zasięg według systemu?
Pozdrawiam,
Ad1. Nie mam pojęcia. Po wpisaniu livebox w google, żaden z modeli nie przypomina tego co stoi w domu moich rodziców http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Photo_lb.jpg coś podobnego do tego ale ma jeszcze 3 guziki pod diodami zamiast napisu (nie jestem pewien nie mam możliwości zobaczenia go teraz).
Ad2. Ogólnie to dokładnie wygląda to tak. Że komputer jest podłączony do sieci X ale wyświetla komunikat “brak dostępu do sieci X” (te 4 słupeczki i żółty znak wykrzyknika). Zwykłe kliknięcie rozłącz i połącz ponownie rozwiązuje sprawę.
Ad3. WPA2- Personal
Ad4. Jakieś 10 metrów i kanapa która go lekko przysłania. Zasięg to 3 z 4 słupeczków.
Dodam, że problem występował w trakcie bardzo dużego ruchu sieciowego ;)
Hej,
Faktycznie trochę dziwnie wygląda, ale przypomina to LiveBox’a w wersji 1.0. Może to jakiś klon tej wersji?
- Czy w tym przypadku naprawdę nie ma połączenia z siecią?
- Czy wywołanie dowolnej strony internetowej kończy się komunikatem o brak połączenia z siecią?
- Z jakiego systemu korzysta się na laptopie - nie przypadkiem w Windows Vista?
A próbowałeś ponownego uruchamiania LiveBox’a?
Przy mocnym obciążeniu transferem i mocnym szyfrowaniu, LiveBox faktycznie może nie wydalać z siecią WiFi. Może warto by spróbować obniżyć szyfrowanie, na przykład do WPA?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Heh, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Otóż długie bycie klientem konkurencji spowodowało że wszystko co jest modemem/białe/od TPSA jest liveboxem a to nie jest livebox tylko Sagemcom!
W każdym razie. Odpowiadając na twoje pytania. Tak, tak, To samo działo się dla 7 jak i XP. Problem powstaje tylko z tym komputerem który generuje ruch (w sumie dzieje się to tylko podczas używania P2P)
Muszę spróbować zmianę szyfrowania. Jak tylko będę coś wiedział dam znać.
Hej,
Generalnie LiveBoxy dla TP i Orange’a tworzyła firma Sagem, więc na jedno wychodzi.
Niestety w tych zastosowaniach urządzenia Sagem za dobrze sobie nie radzą. Zbyt mocne obciążenie zadaniami sieciowymi najczęściej powoduje zwieszenie się urządzenia. Czasami pomaga obniżenie szyfrowania, ale niestety nie zawsze. Warto więc sprawdzić.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Żeby nie było niepewności to chodziło o to urządzenie http://cozanet.pl/wp-content/uploads/2011/09/sagmecom1.jpg . Może mi przy okazji powiesz która to generacja bo się pogubiłem. Czy jest jakaś lepsza alternatywa dla liveboxa? Czy jak ktoś korzysta z TV przez sieć TP(Orange) musi z tego ustrojstwa korzystać?
Hej,
To urządzenie to dokładnie Sagemcom F@st 3764.
Zależy - jeśli nie korzysta się z videostrady, czyli telewizji od TP/Orange - to dowolny router z modemem ADSL powinien sprawować się lepiej. Sam u rodziców zmieniałem LiveBox’a na router TP-Linka z modemem ADSL. Jeśli natomiast korzysta się z telewizji od TP/Orange to praktycznie alternatywy brak.
Pozdrawiam,
Dimatheus