Posiadam Livebox TP. Mam go podłączonego do dwóch komputerów. Przez kabel Ethernet jest podłączony z jednym ( Windows XP ), a z drugim za pomocą połączenia bezprzewodowego Wi-Fi ( Windows Vista ). Przez 3 dni wszystko było w porządku, aż nagle pojawił mi się komunikat o Konflikcie Adresów IP. Od tego czasu na komputerze z Windowsem XP internet działa, a na drugim nie moge się połączyć. Może mi ktoś pomóc jak rozwiązać ten problem ?
Mam dziwne wrażenie, że masz kogoś podpiętego na dziko do sieci - czy szyfrowanie było WEP (lub co gorsza, brak szyfrowania na sieć?).
Najpierw sprawdź, czy nie masz na komputerach ustawionych na stałe adresów IP (mogła wygasnąć jakaś dzierżawa IP i teraz jest konflikt, ponieważ na jednym z komputerów ustawiłeś na stałe IP…)
Z czego to może wynikać, że ktoś się wpakował do sieci- jakiś nieudacznik (pseudo-hakier) najpierw zmienił sobie adres fizyczny karty wifi (tzw. MAC) na taki sam, jak Twój. Następne, co zrobił - włamał się do sieci i skorzystał z DHCP (automatyczne przyznawanie adresów IP routera Livebox TP). Livebox myśląc, że to cały czas ten sam komputer (identyczne adresy MAC), przyznał obu komputerom ten sam adres IP i teraz się gryzą…
Co możesz zrobić:
1/ na routerze sprawdzić aktualne połączenia. Wyłącz komputer z wifi, sprawdź to za pomocą połączenia kablowego. Najlepiej dorwij sąsiada, albo zrób mu numer (masz prawo sniffować swoją sieć, więc zobacz, z czego korzysta delikwent - szybko można wyłapać loginy z nasza-klasa, czy adres pocztowy).
2/ zmień zabezpieczenia na sieci Wifi (minimum WPA).
Do Liveboxa nie podłączysz sie przez wifi zanim nie potwierdzisz tego przyciskiem bodajże ‘‘reg’’ jak dobrze pamietam.
Czyli włamanie ?
Żaden router z DHCP nie przypisze zajętego adresu IP nowemu komputerowi. jeżeli podłaczy się nowy komputer, to serwer DHCP wbudowany w router wyszuka pierwszy wolny adres IP z zakresu ( jeżeli np. końcówki adresu są zajęte od 20 do 24, potem są dwa wolne i zajęte następne, to przyzna końcówkę 25. zawsze. ) wyjątkiem jest adres IP przypisany na sztywno w ustawieniach karty sieciowej. w takim przypadku nie będzie sygnalizował pobierania adresu IP tylko wystąpi brak połączenia z siecią. Jeżeli ustawisz na sztywno adres, który już jest w sieci, to wyrzuci Ci komunikat o konflikcie adresu IP.
Pytaj proszę całym zdaniem, albo cytuj - bo nie wiadomo “co jak zrobić” - potrawkę z kurczaka?
– Dodane 15.02.2009 (N) 11:27 –
… lub użyjesz adresu MAC, który jest już zapisany w ACL; takie magiczne przyciski “reg” to zwykłe dodanie adresu MAC do bazy.
Zwróć uwagę co się dzieje, gdy wchodzi urządzenie z takim samym adresem MAC w sieciach WiFi. Jest kilka możliwości i zależy tylko i wyłącznie od oprogramowania, jak router poradzi sobie z drugim, identycznym adresem MAC.
Na ‘sztywno’ przydziela się adresy z zakresu, który nie jest w DHCP; w sytuacji, gdy serwer DHCP nie ma opcji ustalenia zakresu, przydziela się odpowiednio wyższe adresy, żeby nie było konfliktu.