Livebox neostrady

Witam. Zakupiłem LIVIBOXA z TP. Pa zainstalowaniu z plyty oprogramowania do polaczenia sie przez kabel USB strasznie mulił sie komp. Wiec polaczylem sie przez kabel Ethernet do karty sieciowej a sterowniki odinstalowalem. Moje pytanie jest takie. Czy moge sie w ten sposob łaczyć z netem? Czy jest to bezpieczne połączenie? Czy bez sterowników neostrady moge sie łączyć bez problemu??

Jeśli Ci wszystko działa to jak najbardziej.

W przypadku modemów od TP jest to wręcz zalecane by nie korzystać z aplikacji TP.

W przypadku liveboxa jest podobnie :wink:

Tak, w przypadku połączenia Liveboxa przez ethernet zazwyczaj nie ma potrzeby instalacji żadnych dodatkowych sterowników…

Czy to połączenie jest bezpieczne?

Hmm… jest to najmniej awaryjny sposób podłączenia liveboxa …a co do bezpieczeństwa - z pewnością bezpieczniejszy od bezprzewodówki …to jednak nie zwalnia z obowiązku posiadania dobrego AV, firewalla i antyspyware :wink:

Rozumiem. Do tego LIVEBOXA podłączone są dwa komputery w ten sam sposób, czyli do karty sieciowej. Czy w takim połaczeniu jest mozliwość zeby z tamtego kompa mozna było przeglądać moje foldery i pliki??

Teoretycznie Livebox nie daje takiej możliwości - jednak jak wiadomo, dla chcącego… :stuck_out_tongue:

…ale jeżeli na swoim kompie masz wyłączone udostępnianie plików i drukarek i zainstalowanego firewalla, to nie masz się czego obawiać :wink:

Mam tylko NORTON INTERNET SECURITY 2006. To chyba moze byc??

Złączono Posta : 09.08.2006 (Sro) 22:22

Nic nie udostepnialem. Wlasciwie to nic nie ustawialem. Podlaczylem tylko kabel Ethernet i wszystko dzialalo.

To jeśli masz firewalla i nic nie było konfigurowane to nie masz się czym przejmować.

Twoje pliki nie będą widoczne na drugim komputerze

A jak moge sprawdzić czy mam udostepnione pliki czy nie?? Sorki ale nie jestem w tym dobry

Wchodzisz do katalogu połączenia sieciowe w panelu sterowania.

Klikasz prawym przyciskiem w ikonę połączenia za pomocą, którego się łączysz - właściowości - i tam widzisz czy masz zaznaczoną opcję udostępniania plików i drukarek.

start => moje miejsca sieciowe=> i sprawdź czy są tam jakieś foldery (czasem może być folder dokumenty udostępnione lub shareddocs) w każdym razie jeśli by coś było to usuń jak każdy zwykły folder :wink:

Najlepszym sposobem jest:

Start > uruchom > cmd > net share

przydatne polecenia:

:wink:

Mam zaznaczone cztery opcje;

1. Klient sieci Microsoft Networks

2. Udostepnianie plikow i drukarek

3. Harmonogram pakietów QoS

4. Protokol internetowy TCP/IP

Czym mam wszytko odznaczyc czy tylko udostepnianie plików i drukarek??

Odznacz tylko: udostepnianie plików i drukarek…

Zaznacz - zostaw tylko ostatni, reszta nie jest potrzebna to łączenia się z netem.

OK. Dziękuje za pomoc i dobranoc