Livebox tp, kilka pytań


(Miet55) #1

Porzyczyłem na chwilę livebox'a tp i ku mojemu zdziwieniu prędkośc mojego łącza z 512 poszła na 1024 :o

Konfiguracja wykonana dla USB innej nie sprawdzałem z powodu braku kabla.

Oto i dowód:

livebox tp

Thomson ST330

szok, szok jeszcze raz szok :o

Druga sprawa jaka mnie ciekawi to dlaczego po odłączenu napięcia i ponownym włączeniu, bardzo długo się synchronizuje (ponad minutę).

Ta długa synchronizacja o tyle mi przeszkadza, że wszystkie urządzenie współpracujące z PC są za wył. gł. którym wyłączam zawsze po zakończeniu pracy. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie np. przed burzą.


(neo10) #2

A zmieniłeś ustawienia samego liveboxa bo jeżeli nie to pewnie podłączył się na loginie i hasle osoby od której pożyczyłeś sprzęt ;]


(Pawelbadura) #3

jesli chodzi o synchro to wlasnie tyle to trwa...


(Ukasz J) #4

czasami poczekasz nawet ok pieciu minut


(Pawelbadura) #5

nie no - 5 minut to jeszcze nie czekalem

livebox jest ok dla wifi


(Miet55) #6

Jak to możliwe na innym loginie, a linia to pikuś? Przecież mam inny NR linii. Co chodzi o konfiguracje to jechałem z dostarczonej przez TP płytki wybierając konfig dla USB, wpisywałem oczywiście swój login i hasło.

Ale coś w tym może być bo osoba która mi porzyczyła ma własnie prędkośc 1024


(aero) #7

połączenie przez ethenet również jest ok

a konfig jest przypisany do tej osoby, jak zrestartujesz router, będziesz miał swoje 512 :stuck_out_tongue: a nie 1024 MB :stuck_out_tongue:


(Miet55) #8

Czegoś tu nie rozumienm, to jak np. wydzierżawię router i podłączę u znajomego, później (nie resetująć) u siebie, to będę mieć predkośc 1024 mimo iż moje łącze wynosi 512 i ten znajomy też bedzie mieć swoją prędkość? Łącze jest przecież przypisane do numeru lini, loginu i hasła, jak również załóżonego portu na centrali.


(aero) #9

zapewne tak, sam z ciekawości podpiąłem swojego liveboxa do kompa znajomego gdzie miał 128 neo, cuż prędkość pokazywało 512 ( to moja prędkość) ale faktycznie ściąga i tak z prędkością 17KB max, tak jak on ma łacze :slight_smile:

Więc w sumie ten licznik nie obrazuje twojej prędkości połaczenia :slight_smile:


(Miet55) #10

A to ci obrazuje

jeszcze pozostało po sprawdzaniu, myślisz że zawierzyłem stronce, na kilka sposobów sprawdzałem. Nawet czas mierzyłem, żeby sie upewnic czy faktycznie z tą predkością pobiera.


(aero) #11

prędkość pobierania 64,1 KB/s więc jak masz neo 512 to jest wszystko OK :slight_smile:


(Miet55) #12

Piłeś coś?

Błąd oczywiście dlatego, ze przerwano pobieranie zamykając okno,

a 64 to juz po powrocie na ST330


(aero) #13

jejku a co powiesz na to ? :

0fb24bd8d4b7afcfm.jpg

ciekawe :stuck_out_tongue:

na początku pobierania pliku też mam pobieranie ponad 100KB/s :stuck_out_tongue:

A mam neo 512 :wink:


(Lucyfer1991) #14

Ja mam Neostrade 512 kb/s i zawsze ściaganie zaczyna sie od ponad 100 kb/s :stuck_out_tongue: ale potem jest juz tylko ponad 60kb/s.


(aero) #15

no ale kolega miet55 uważa że tym sposobem na 1024 neo :stuck_out_tongue:


(Miet55) #16

Nic nie uważam a jestem pewien tego co napisałem i co miało miejsce. Pobieranie trwało kilka minut po czym zostało przerwane, z kolei na tej stonce nastąpił pełen pomiar. Muszę zakreślac na czerwono bo AERO nie widzi.


(Roderek) #17

on jest poprostu zazdrosny ^^ :lol:


(Miet55) #18

I już lata po sąsiadach co mają szybsze łącze :lol:

P.S.

I jeszcze jeden dowód, czyli co.... przez sekunde sciągnął aż 10MB

A jak nie wie jak działa Opera przy zamknięciu okna podczas transferu, to nic prostszego. Zainstalować i zobaczyć.