Bawię się dystrybucjami Linux. Sformatowałem dysk przenośny Ventoy i uruchamiam z niego różne dystrybucje Linux
Tak uruchomiony OS zmienia mi zegar w biosie. Czy to normalne? Czy BIOS ma w swoich ustawieniach strefy czasowe (czy dopiero uruchomiony OS narzuca mu taką)? Jest sens zmieniać ręcznie czas w BIOS?
…co jak co wolę czas lokalny. Kolor określam słowem czerwony w życiu codziennym, a nie kodem #ff0000 (choć ten drugi jest doskonalszy)
@kramar99 pytasz poważnie? A tego nie ustawia się podczas instalacji? Wybierając strefę czasową.
Czy pytasz by Linux odpalony z LiveISO pokazywał czas lokalny?
tyle, że nie jest to najszczęśliwszy pomysł, gdyż na etapie ładowania kernela i następuje synchronizacja czasu z tym z zegara RTC, co w przypadku systemów innych niż livecd może spowodować problemy ze znacznikami czasu w plikach logach etc.
Dlatego w przypadku dualboot z Windows zalecane jest skonfigurowanie by ten korzystał z UTC, tym bardziej, że piszesz, o testowaniu różnych dystrybucji, lepiej ustawić raz w Windows niż ustawiać w każdej z dystrybucji osobno narażając się na potencjalne problemy.
Oczywiście o testowaniu różnych dystrybucji miałem na myśli: p19koz
piszę zupełnie poważnie - zero sarkazmu… dopytywałem. Sam jestem zielony jak szczypior w temacie Linux. Dopytałem czy to 100% serio czy to jakiś, dla mnie, niezrozumiały żart.
No i udowodniłeś mi, że nie wiedziałem o czym piszę. Lepiej więc zamilczę.