[LMDE] Skype - druga strona mnie nie słyszy


(system) #1

Witam. Mam Linux Mint Debian Edition i problem ze skypem. Gdy z kimś rozmawiam, to go słyszę ale ten ktoś mnie nie słyszy i nie wiem, jak ten problem rozwiązać. Próbowałam grzebać w opcjach dźwiękowych skype, ale nie mam za wiele do popisu (nie można rozwinąć tych zakładek):

1_hppaarx.png

Preferencje dźwięku wyglądają u mnie tak:

Mam tam opcje (i nie wiem, którą wybrać): Analog stereo input, Digital stereo (HDMI) output, Digital stereo (HDMI) output + Analog stereo input, Digital stereo Duplex (IEC958), Digital stereo Duplex (IEC958) Output + Analog stereo input, Analog stereo output, Analog stereo Duplex.

Próbowałam bawić sie alsamixerem, jak i usunąć całe pulse a zostawić alsa. Ale to ostatnie spowodowało, że system mi już potem nie wstał. Nie mam już pojęcia jak ten skype naprawić. Czy ktoś miał podobnie?


(marcin82) #2

Pokaż jeszcze screen ze wszystkich zakładek / kart graficznego mixera jakiego używasz. Miałem podobny problem. Podaj jaką masz kartę dźwiękową.


(system) #3

A tego to ja nie wiem, jaką mam kartę dźwiękową :shock:

Proszę:

d23d3e3c.jpg9c257850.jpgac3883b6.jpgbcc41fca.jpg


(marcin82) #4

Dobra, po kolei (mówimy o pierwszym "zdjęciu od lewej".

Najpierw w ustawieniu FrontMicBoost - wybierz "włączone" - nie wiem jak działa to menu.

Nagrywanie / Nagrywanie 1 - tam też musisz wybrać mikrofon.

Jeśli to nie przyniesie skutku w "rozmowie testowej skype" - w pozycji "Główny" wybierz "PulseAudio".

Ewentualnie doinstaluj sobie programik "gnome-alsamixer" - będzie łatwiej dotrzeć do specyficznych przełączników, które u mnie miały znaczenie.

Karta dźwiękowa będzie widoczna jako jedno z urządzeń po wydaniu polecenia:

lspci

(roobal) #5

Spróbuj zmienić złącze Microphone 1 na Microphone 2, u mnie to pomogło, gdyż jeden mikrofon mam dopiero jak podłącze (złącze 1), a drugi wbudowany w laptopie (złącze 2) i być może masz ustawione złe złącze.

Pozdrawiam!


(system) #6

Po wpisaniu komendy lspci, wydaje mi się że mam kartę dźwiękową nVidia Corporation MCP79 High Definition Audio.

Wpuściłam na mój komputer przez TeamViewera Mati75 i on najpierw usunął przez synaptic cały pulseaudio ze wszystkimi dodatkami, a potem zainstalował jakieś htop i pojawiło się więcej opcji do wyboru w opcjach Mikrofon, ale próbowałam wybierać każdą po kolei i żadna z nich nie daje dźwięku. Wszędzie jest dobrze wybrana moja karta dźwiękowa. Jemu się pomysły już wykończyły. Teraz w ogóle nie mam dźwięku w rozmowie testowej i tym samym nie idzie jej uruchomić bo widnieje komunikat jak na screenie poniżej, wcześniej było słychać aby tą kobietę co mówi:

Tak jest wszystko ustawione w alsamixerze:

4_hppqqwx.png

Nie mam tam takich opcji. W tym okienku co pokazałam nie idzie nic wybrać z poniższej listy. Chodzi o to pierwsze okienko od lewej.

Gdzie to zmienić?


(roobal) #7

W ustawieniach dźwięku. Czemu jedno z Capture na mikserze masz wyciszone?

Pozdrawiam!


(system) #8

Nie wiem. Nie znam się na tym. Cały czas próbuję rozwiązać problem dźwięku w skypie i na razie marne szanse są na to, że da się to naprawić.


(roobal) #9

Ja się nie pytałem bez powodu, to miała być swego rodzaju podpowiedź, żebyś to sprawdziła.

Pozdrawiam!


(system) #10

A co to jest to Capture?


(marcin82) #11

"Capture" - przechwyć, tutaj: źródło nagrywania. Jedno z nich masz wyciszone (wbudowany mikrofon i zewnętrzny). Podgłoś i wybierz jedno lub drugie.


(Tormiasz) #12

nVidia Corporation MCP79 High Definition Audio to dźwięk od HDMI nie od zwykłej dźwiękówki.


(system) #13

Ale samo zgłośnienie nie rozwiąże problemu, że jest problem z odtwarzaniem dźwięku w rozmowie testowej.


(roobal) #14

Jak w końcu sprawdzisz, to się dowiesz.

Pozdrawiam!


(system) #15

Tak jak podejrzewałam nic to Capture nie dało. Dźwięku jak nie było tak nie ma. Tego się chyba nie da naprawić. Zastanawia mnie dlaczego autor sąsiedniego wątku, który też ma Minta nie ma ze skypem problemów??? Chyba nikt mi nie da rady pomóc. Może powinnam wziąć komputer do serwisu, aby mi to naprawili?


(roobal) #16

Masz na tym komputerze również Windowsa? Na nim dźwięk w Skype działa lub po inną dystrybucją, np. Ubuntu?

Pozdrawiam!


(system) #17

Tak na Windowsie od razu bez problemów i żadnych podchodów Skype zawsze działał. Właśnie na moim kompie był przez TeamViewera Marcin82 i również nic nie zdziałał. Nikt nie potrafi rozkminić czemu to nie działa. Chyba będę musiała zrezygnować z LMDE.

-- Dodane 05.01.2011 (Śr) 20:13 --

Problem rozwiązany - za namową Marcina82 zainstalowałam PCLinuxOS i tam skype działa od razu. Pozostawię ten wątek otwarty, może ktoś kiedyś wpadnie jak ten problem rozwiązać w dystrybucjach debianowych.