Log HijackThis - ~1100 zainfekowanych plików, błąd modemu


(użytkownik_DP) #1

Witam Wszystkich serdecznie !

W domu używam dwóch komputerów:

1 - notebook do normalnej pracy w sieci.

2 - stacjonarny (win98), komputer firmowy, służy do fakturowania pod DOS-em. Brak stałego dostępu do internetu (podłączam sieć gdy notebook jest w "trasie"..)

Problem dotyczy komputera numer 2 (na którym nigdy nie był instalowany żaden antywirus, ani firewall..). Dotychczas nie było z nim żadnych problemów, do wczoraj. Gdy podłączam modem, ten zaraz przestaje być widziany przez system (choć kontrolki się świecą). Sprawdzałem ustawienia w panelu sterowania, biosie i wszystko wygląda OK. Inne urządzenia też działają..

Zainstalowałem avasta (przeniosłem instalator przez pendriv'a) i dostałem informację o 1100 zainfekowanych plikach i błędzie podczas próby wyleczenia ich (kwarantanna też nie działa).

Wykonałem więc skan HijackThis, oto link do loga (ComboFix nie pójdzie, jest zgodny z platformami Windows NT --> 2000+):

http://wklej.org/id/53829/

Będę wdzięczny za sprawdzenie,

Pozdrawiam.

edit:

dodam jeszcze, że po starcie zamiast pulpitu wyświetla się pulpit Active Desktop i "nie da" się tego zmienić.


(Spandau) #2

Przeskanuj system Dr.WEB CureIt!


(użytkownik_DP) #3

Ale..

.. System operacyjny:

MS Windows 2000/XP/Vista


(Spandau) #4

Wiem co robię zobacz tutaj http://www.searchengines.pl/index.php?s ... opic=18695 a przynajmniej spróbuj uruchomić


(użytkownik_DP) #5

Jednak miałeś rację - Dr.WEB odpalił bez problemu. Zwracam honor :oops:

A swoją drogą, zadanie wykonał jak należy. System odzyskał sprawność (problem z active desktop także nieaktualny)

Bardzo Ci dziękuję spandaupol za pomoc,

Pozdrawiam.