Logitech g815. Zwarcie chyba i niektóre klawisze nie działają

chyba

Jak w temacie
Klawiatura g815 ma chyba zwarcie jakieś. Niektóre klawisze nie działają można z tym coś zrobić?

Bardzo dobrze mi się z tej klawiaturki korzystało.

Samo rozkręcenie to już wyzwanie dla nerwów.
A czy można ? Pewno można, kwestia znaleźć powód.
Może to być pęknięta 1 ścieżka czy zimny lut.

Filmik pokazuje tylko rozkręcenie :slight_smile: A śrubek jak pcheł na ruskim psie. (około 32 szt.)

:o

O jejku. Może serwis lepszy?

Paprochy mogą spowodować Zwarcie, czy tylko raczej wilgoć i zalanie. ?

W klawiaturach aby oszczędzić ilości połączeń stosuje się „matrycę”. Klawisze są połączone w siatkę wierszy i kolumn.
Naciśnięcie klawisza powoduje połączenie kolumny i wiersza, leci to do chipa.

Jeśli nastąpi uszkodzenie w kolumnie, wierszu to automatycznie przestaje działać jeden lub kilka klawiszy.

Okruch to może zablokować klawisz czy to gumiaka czy mech przełącznik. No ale to raczej wtedy ten jeden źle działa.

Zalanie może tak zrobić, ale nie o zwarcie chodzi a o to, że wszelkie napoje a zwłaszcza gazowane są agresywne a na dodatek to działa jak bomba z opóźnieniem. Bo gryzie powoli.
A w przypadku takich jak Twoja to silniejsze uderzenie może też spowodować pęknięcie ścieżki czy lutowania.

Zablokowanie działania kilku klawiszy też może być powodowane, że jeden z nich jest cały czas wciśnięty (zwarty), wtedy blokuje te co są z nim w kolumnie czy wierszu. Ale to by było widać bo wtedy jakaś literka pisze się sama.

No chwilę się tak robiło. Nie działają:
0 w numerycznej i enter w numerycznej;
Windows;
Strzałka w dół;
Chyba prawy Control lub lewy, teraz nie pamiętam. Oba Win;
Chyba tyle.

Co do tego, czyn zalane, to nie napój. Mam lekki ślinotok. Wynika to z niepełnosprawności. Proszę się z tego nie śmiać. Post będzie najwyżej usunięty.

Dlatego nie proponowałem abyś sam się brał za to.
Albo znajomy który zna się na elektronice i rozumie jak to działa.
Albo serwis tyle, że od razu trzeba tłumaczyć w czym problem bo oni nie bardzo chcą się dotykać napraw klawiatur.
Tania nie jest wiec warto spróbować naprawić.

No to zawiezie się do lokalnego serwisu i się zobaczy. Kanał YT może poczekać, a filmy z YT najwyżej na tv pooglądam.

Znalazłem Logitech K220 no i działa.

Jednak tak dziwnie mi się na tym pisze (membrana i mały shift). Poza tym, mały shift lewy i slash obok. Próbuję duże A, a tu ukośniki. xD

Dodatkowo próbuję głośność regulować, a tu po Page Downie jeżdżę palcem. xD

Jeszcze jedno:
nie ma diodek na Xaps Lock, Num Lock i Scroll Lock, o ile jest taki Scroll…

Na Win11 mam takie beepanie i takie małe okienka z info o tym. Na Kubuntu nie. Można takie coś zrealizować na Linux Kubuntu?

Oddał doedia Expert, gdzie była kupiona na gwarancję. No nie wiem, zobaczy się. Teraz pracuje na tym MK220. Niska półka jak nie wiem, ale coś jest. Lepszy rydz, niż nic.

Co do tej naprawy, to ja nie kupowałem tego, więc naojej aplikacji Media Expert tego nie ma. Zatem, nie monitoruje statusu. I co się z tą klawiatura dzieje. Pewnie pójdzie do Logitecha 3 tyg. Czekania lub dłużej, masakra. Zależałoby mi na czasie, więc gdybym miał umiejętności i wiedzę, to bym zerwał plany i jazda, albo oddał do znajomego, gdybym go miał i naprawił poza gwarancjami.

Produkt ma spełniać oczekiwania użytkownika a nie głaskać jak kotka przez 2 lata, bo gwarancja.

Smartfona gdyby był sens, to bym też odblokował u zrootowal, ale teraz root nie ma sensu.

Nie warto.

@wasabi1084 czyli warto poczekać? Zalanie może być potraktowane jako wada nabyta i co wtedy? Naprawa na weny koszt możliwa? Kupione w Media Expert.

Jak to jest z tymi 2 tyg? Nie jest tak, że w ciągu tych 2 tyg. Muszę to ogarnąć?

Najbardziej utrudniająca rzeczą w MK220 dla mnie jest klawisz FN i konieczność trzymania tego z Delete, by zrobić screena. Poza tym, jest bardzo malutki shift lewy i zaraz obok niego slash, po co?

Oczywiście, że warto poczekać, bo wadą może być układ scalony i wtedy wymiana przełączników, nie wystarczy.
Jak widzisz, same przełączniki nie są też tanie, i trzeba czekać aż przyślą, trzeba je jeszcze wymienić. Koszty naprawy mogą być zatem całkiem wysokie.

Przecież możesz sobie zrobić inny skrót.